Menu
PARENTING / STIL DE VIAŢĂ

Studiu: Copiii români consumă net cu două mâini

copiii-si-onlineul

Am şi eu, ca tot omul, un telefon deştept (doar cu numele, iar, după unii, nici cu atât), o tabletă (cu acelaşi nume hulit de unii) şi-un laptop. Bărbatu-meu e şi el accesorizat cu primele două item-uri, că laptopul lui e aşa de vechi încât nu se pune (cred că nici nu se deschide). Avem şi două televizoare în casă: pe unul se pune praful, pe celălalt – muzică la radio dimineaţa, la micul dejun (şi seara ne mai uită Dumnezeu la seriale TV atât de vechi, încât ar râde de noi orice adolescent cu torenţi acasă). Pentru vremurile în care trăim, când copiii cresc online, cică suntem cam oldschool, dacă nu cumva chiar desueţi. Cu toate astea, am zile când simt că mă ia tehnologia de cap cu atâtea mailuri, postări pe Facebook, discuţii pe Messenger, search-uri de pantofi online, sms-uri, apeluri… şi nici măcar n-am activitate pe Instagram, iar WhatsApp-ul l-am dezinstalat de ceva timp.

Adică, din afară, oi părea eu „mama Facebook-ului” care şi-a făcut copiii virali (nu, nu de asta tuşesc zilele astea), dar realitatea de dinăuntru e că ăştia micii nu prea au acces la tehnologie. Bine, recunosc: by default ascultă radio zilnic, ăla micu’ mai primeşte la lins telefonul meu şi telecomanda fără baterii, iar ăla mare se uită la câteva clipuri cu „trenuri LEGO” (ăsta e ultimul hit, Pharrell e perimat) în weekend, când doarme frac-su dimineaţa.

 

Tableta – dispozitivul vedetă pentru online la 5-7 ani

Am fost mereu o susţinătoare înfocată a ideii că tehnologia consumată în exces şi, mai ales, la vârste atât de fragede, tâmpeşte (se zice frumos: alienează) şi-am mai scris despre asta aici

Nu mă luaţi cu „al meu nu stă mult la calculator, cam o oră pe zi, dar a învăţat să numere în engleză de pe YouTube, să zică zilele săptămânii etc.”, că asta îl puteaţi învăţa şi voi în joacă sau putea învăţa la grădiniţă. Mai slăbiţi-mă cu componenta educaţională a tehnologiei până pe la cinci ani, că noi nu recitam „căţeluş cu părul creţ” de pe tabletă, în canapea, ci în parc, când ne puneam nisip unul altuia-n freză. Da, ştiu că ăştia sunt generaţia Alpha, nativi tehnologici care „au crescut (…) cu smart devices în mână, conectaţi la Internet practic prin ombilic” (sursa), dar, hai, să le acordăm nişte ani frumoşi în offline înainte să-i prindă toată nebunia asta.

M-am apucat de textul ăsta pentru că mi s-a făcut părul măciucă de la titlul celui mai recent studiu din seria Bold by Lowe Group: „Copiii din România petrec peste 5 ore pe zi pe reţelele sociale”. Ce face?! Adică asta-i mai mult timp decât puteam eu pierde în redacţie când aveam toate materialele gata pentru revista în curs şi pentru numărul următor. Şi alea erau zile în care plecam năucă acasă, cu ochii crăcănaţi şi creierii pe sleep.

Mi-a mai venit inima la loc pe măsură ce intram în textul comunicatului de presă, dar tot nu sunt ok cu statisticile astea:

Aproximativ 85% dintre copiii din România cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani și cu acces la internet intră zilnic online, aceștia petrecând, în medie, peste cinci ore pe zi pe rețelele sociale, arată un studiu realizat de iSense Solutions în exclusivitate pentru Lowe Group România.

Studiul este al treilea din seria Bold by Lowe Group și analizează comportamentul copiilor din trei categorii de vârstă – 5-7, 8-12 și 13-16 ani – în mediul digital. Datele arată că vârsta medie la care copiii primesc device-uri este de 8,5 ani pentru tabletă, 9 ani pentru computer, 10 ani pentru smartphone și 11 ani pentru alte dispozitive smart. (…)

Device-ul pe care copiii îl folosesc cel mai des este, deloc surprinzător, smartphone-ul, pe care aceștia petrec, în medie, 160 de minute pe zi, chiar 208 minute în cazul adolescenților de 13-16 ani. În același timp, se remarcă o preferință pentru tabletă în categoria de vârstă 5-7 ani.

studiu copii online tabletaSursa foto

Cei mici intră pe internet în special de acasă și obișnuiesc să urmărească videoclipuri muzicale, clipuri amuzante și de desene animate sau să stea pe rețelele sociale. Aceștia au, în medie, 14 aplicații instalate pe smartphone, cele mai folosite fiind cele de navigare pe internet, rețele sociale, jocuri și chat/messenger. Copiii mai mici preferă să se joace pe smartphone, în timp ce adolescenții socializează. Astfel, copiii au conturi pe mai multe rețele sociale, cele mai populare fiind Facebook (utilizată de 43% dintre aceștia și pe care petrec, în medie, 121 de minute pe zi), Whatsapp (11% / 72 minute), Instagram (2% / 67 minute) și Snapchat (1% / 62 minute).

Cu toată marja de eroare, cifrele astea m-au şocat. Am şi eu în lista de Facebook nişte „prieteni” de şcoală generală (copiii unor cunoştinţe), dar speranţa mea e că asta-i doar o distracţie de câteva minute o dată la multe zile, nu heavy stuff, aşa cum deduc din cercetarea iSense Solutions.

Ştiţi că, de cele mai multe ori, asta începe de la „hai, să-i punem nişte desene animate pe tabletă ca să stea liniştit în maşină”, când nici n-a-mplinit un an, da?

 

Sursa foto

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply