Menu
SĂNĂTATE

Test de produs: Tudor se periază lejer cu Philips Sonicare

Tudor testeaza periuta electrica Philips Sonicare for Kids

Când Tudor a rămas prima dată peste noapte la soră-mea, a fost mare scandal înainte de culcare, pentru c-am uitat să-i pun periuţa şi pasta de dinţi în rucsac şi n-au observat lipsa decât la momentul igienei de seară.

„Nu vreau să mă culc fără să mă spăl pe diiiiiinţi!”, urla ăsta terifiat de încălcarea unei reguli atât de importante din viaţa lui (bine, la cum ştiu cam ce se-ntâmplă cu el când e la soră-mea, probabil era şi praf de oboseală); „Îmi pare rău, Tudor, mami a uitat să-ţi pună periuţa şi pasta. Hai, vino să-ţi citesc povestea şi te speli de două ori mâine dimineaţă!”, încerca soră-mea s-o dreagă. Şi aşa a ajuns Tudor să aibă periuţă şi pastă de dinţi şi la mătuşă-sa, nu doar acasă şi la grădiniţă.

Prin urmare, când a primit periuţa electrică Sonicare for Kids de la Philips, Tudor a inclus-o atât de uşor în rutina lui zilnică, ca pe următorul pas firesc în îngrijirea orală. Uite, am făcut şi un video despre primele zile ale relaţiei dintre ei, de pe-atunci se vedea cât de bine se înţeleg.

Igiena dentară, la fel de importantă ca stimularea intelectuală

Am mai scris despre cum ţin eu cu dinţii de igiena orală a copiilor aici şi aici; din nou, spun că mi se pare fantastic atunci când aud mămici care se plâng disperate că cel mic, la patru ani jumate, de exemplu, suportă cu greu acest obicei, pentru exercitarea căruia se duc negocieri teribile în fiecare zi şi, mai ales, seară, la oboseală. Consideraţi-mă arogantă sau norocoasă mamă de copil cooperant, orice scuză sau argument v-ar face să vă simţiţi mai bine în povestea asta, însă reţineţi câteva aspecte, poate vă schimbă perspectiva:

  • Am o dantură proastă din naştere, o moştenesc pe mama, care se luptă cu parodontoza de ceva timp. La 14 ani aveam deja primul pivot de argint înşurubat în osul maxilarului, pentru a susţine o coroană dentară. Copiii, de obicei, moştenesc oasele de la un părinte şi dantura de la celălalt. Nu mi-am dat seama, deocamdată, care dintre copii m-a moştenit cu ce, dar sunt absolut îngrozită c-ar trebui vreunul dintre ei să treacă, asemeni mie, prin aceleaşi experienţe copleşitoare în cabinetele stomatologice. Aşa că spălatul pe dinţi e la fel de important în relaţia noastră cu ăştia micii ca şi stimularea intelectuală sau dezvoltarea emoţională.
  •   
  • Cu cât mai devreme introduci aceste practici de igienă orală, cu atât mai repede şi mai temeinic vor stabili un obicei în viaţa copilului. Lucrurile trebuie luate foarte din timp, de la stadiul gingiilor inflamate înainte de apariţia primului dinte; încă de atunci îi poţi da să roadă degetarul ăla din silicon care va deveni prima lui „periuţă” de dinţi şi care-i va fi alături până pe la vreun an. Dacă eşti consecvent în adaptarea şi exercitarea practicilor de igienă orală asupra copilului odată cu trecerea timpului, până ajunge la grădiniţă e foarte posibil să ai în casă un fan al spălatului pe dinţi, care-ţi face scandal în deplasare că i-ai uitat periuţa acasă. Pentru că obiceiul îi devine sfânt şi de netrădat.
  • O dantură de lapte sănătoasă favorizează sănătatea dinţilor definitivi. Ştiai că, la copiii mai mici de cinci ani, caria evoluează extrem de rapid, adică poate afecta nervul în nici două luni? Sau că, de multe ori, caria nu este sesizabilă şi se poate infecta? Şi că infecţiile pe dinţii temporari îi afectează pe cei permanenţi, chiar dacă aceştia nu au erupt încă?

Pe bune, spălatul pe dinţi al copiilor nu-i un moft sau o practică inutilă, care să-ţi aglomereze şi mai tare programul de părinte. E o investiţie pe termen lung în sănătatea, igiena şi disciplina lor. Nu abandona!

 

Niciun trucaj: dragoste la primul periaj!

Tudor şi-a întins pe măsuţa de copii sculele din trusa de colorat: creioane din lemn, creioane cerate, carioci groase şi subţiri; se pregăteşte să-l „atace” pe Sparkly, un animăluţ păros şi colorat care a intrat în viaţa lui odată cu periuţa Sonicare for Kids; el e „antrenorul de periaj” care învaţă copiii cum să se spele corect pe dinţi, dar Tudor se pare că-i mai tare:

– O să colorez dintele lui Sparkly cu negru!, s-a hotărât, în cele din urmă, după ce-a frecat culorile în toate felurile.

– De ce?? Nu s-a spălat pe dinţi?

– S-a spălat cu periuţa normală şi nu s-a spălat bine aici. (arată la colţul gurii) Şi a venit bacteria şi a făcut o carie. Acum o să colorez periuţa asta (cea electrică, n.m.) cu o culoare veselă.

periuta electrica Philips Sonicare for KidsDeci da: lui Tudor îi place enorm periuţa electrică. Şi chiar nu e un copil care să privească schimbările din viaţa lui cu ochi toleranţi, el e destul de conservator, în general. Ar fi fost şanse mari s-o respingă sau să se adapteze greu la noua „jucărie”, pentru că:

1. Timpul dedicat periajului dentar a crescut – cu o treime, spun statisticile – faţă de folosirea unei periuţe manuale, iar copiii, se ştie, nu au deloc răbdare. Însă cele două minute pe care Sonicare for Kids le alocă unui ciclu complet de periaj sunt împărţite în patru timpi (dedicaţi curăţării exteriorului, respectiv, interiorului arcadei superioare, apoi exteriorului, respectiv, interiorului celei inferioare), iar la sfârşitul fiecărui interval periuţa face o pauză şi cântă nişte jingle-uri amuzante. Fix acest mod de lucru, pe etape, îl face pe Tudor să accepte periajul până la capăt, pentru că „periuţa nu a terminat” – adică asta e regula pe care el ştie să o respecte acum.

2. Modul în care sunt periaţi dinţii s-a schimbat, ceea ce ar fi putut reprezenta o provocare. Chiar dacă eu şi taică-său îl ajutăm la fiecare curăţare a dinţilor – practic, noi manevrăm periuţa, el doar ţine gura deschisă, clăteşte, scuipă şi scoate limba la final – copilul ar fi putut fi nemulţumit de noile senzaţii şi mişcări din timpul periajului.

Însă i-am făcut cunoştinţă cu Sonicare for Kids pe Modul Ultradelicat, cel cu putere redusă, menit să-i introducă pe copiii mici (începând cam cu vârsta de trei ani) în experienţa sonică. A pus mâna pe capul periuţei aflate în funcţiune, a pus limba, a încercat să perie canapeaua cu ea, să vadă dacă lasă urmă. A acceptat s-o folosească încă din prima seară după ce-a primit-o şi l-a amuzat fantastic „că bâzâie în gură”.

În afară de Modul Ultradelicat, periuţa mai funcţionează şi în Modul Delicat, recomandat copiilor cu vârsta peste şapte ani, cărora le este dedicat un cap de periere mai mare decât picilor începători. Ca în cazul folosirii periuţelor manuale, şi capetele de periere ale Sonicare for Kids trebuie schimbate la fiecare trei luni, iar dacă cel mic poartă aparat dentar, uzura perilor intervine şi mai devreme.

 

Există o aplicaţie pentru periaj de senzaţie!

Ştiu, ştiu că lucrurile nu merg atât de lesne în orice familie la momentul spălatului pe dinţi, aşa cum merg la noi, astfel încât cei de la Philips au dotat periuţa electrică Sonicare for Kids cu nişte puteri „magice”, de convins copilul să coopereze:

  • o aplicaţie interactivă (Philips Sonicare for Kids) centrată pe sus-numitul Sparkly, care poate fi descărcată pe telefon sau tabletă (din AppStore sau GooglePlay) şi folosită în timpul periajelor. Periuţa şi dispozitivul electronic se conectează prin Bluetooth, iar „antrenorul de periere” din jocul aplicaţiei îl provoacă pe cel mic să se perieze un timp mai îndelungat şi într-un mod mai eficient. Conform cercetărilor Philips, durează între opt luni şi un an ca un copil să parcurgă toate schemele lui Sparkly din joc, timp în care, Doamne ajută, cel mic ar trebui să se obişnuiască atât de tare cu spălatul pe dinţi corect, încât să-i devină un obicei de neclintit. (Tudor n-a făcut cunoştinţă cu aplicaţia, lui i-a plăcut din prima să se spele pe dinţi cu Sonicare, aşa că… de ce să stric ceva ce funcţionează?)
  • etichete interschimbabile distractive pentru personalizare. Sau stickere, abţibilduri pe care copiii le pot lipi pe mânerul periuţei. Fiecare cutie vine cu opt modele de etichete, astfel încât cei mici pot alege aspectul periuţei lor de dinţi. Cu astea s-a jucat şi Tudor un pic: l-a ales pe ăla mov şi gata. Care a rămas neschimbat până-n ziua de azi, că periuţa de dinţi e „pentru spălat pe dinţi, nu pentru joacă”. Deci vrea cineva nişte stickere?

stickere periuta electrica Philips Sonicare for Kids

Tudor lipeste eticheta periuta dinti electrica Philips Sonicare for Kids

  • o cărticică de colorat în care Sparkly face diverse, legate de spălatul pe dinţi, desigur. După cum am povestit mai sus, Tudor s-a lămurit repede şi cu acest aspect.

Totuşi, oricât de cooperant şi de matur ar fi, oricât de dezvoltat i-ar fi vocabularul pentru vârsta lui, Tudor nu poate povesti ce treabă grozavă face periuţa electrică Sonicare for Kids pentru dinţii lui, aşa că o spun eu (conform informaţiilor primite de la Philips): datorită celor peste 500 de mişcări pe secundă, periuţa aceasta este cu până la 75% mai eficientă decât cele convenţionale! Iar din punctul de vedere al mamei care îşi ajută copilul să-şi facă igiena orală, spun cu mâna pe perie că mi se pare mult mai uşor modul sonic de curăţare decât cel în care freci dinţii, adesea cu mişcări incorecte şi nesănătoase, atât pentru ei, cât şi pentru gingii.

demonstratie vibratie periuta electrica Philips Sonicare for Kids

Cu ajutorul acestui dispozitiv cu UV se poate vedea cum vibrează capătul de periere al Sonicare for Kids.

Găseşti periuţa electrică Philips Sonicare for Kids aici, împreună cu mai multe detalii despre utilizare, despre aplicaţia „salvatoare” (pentru cine are probleme de acomodare) şi preţ. Succes şi periaj isteţ!

Tudor curata limba periuta electrica Philips Sonicare for Kids

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

1 Comment

Leave a Reply