Menu
STIL DE VIAŢĂ

Testare: Menține-ți mai ușor sănătatea orală c-o periuță electrică genială!

igienizare dentist dr. carmen olteniceanu ceris dent

Cum ar fi să mergi de drag la stomatolog? Să-ți fie atenția pentru dantură apreciată la fiecare igienizare și problemele de sănătate orală cât mai rare? Vă zic eu, că știu: e tare bine. Iar asta ține jumate de medic și jumate de cum mă îngrijesc de mine.

 

Chiar acum două săptămâni stăteam întinsă și relaxată pe scaunul de tratament din cabinetul doamnei doctor stomatolog care se ocupă de dantura mea de câțiva ani încoace, așteptând să vină replica binecunoscută la fiecare igienizare: ”Bravo, se vede că folosești Philips Sonicare, nu ai tartru aproape deloc!”.

Cine, eu? Eu, copilul cu dinți submineralizați moșteniți de la mama? Eu, pacientul care avea deja un șurub de argint băgat în maxilarul superior la numai 14 ani? Eu, operatoarea agresivă de periuțe manuale, care și-a împins gingiile până aproape de limitele sănătății și siguranței danturii? Eu, care nu mai am o măsea netratată, ne-extrasă sau neînlocuită de implant, adică așa cum a crescut-o mama natură, iar eu n-am fost în stare să o conserv?

Da, eu sunt cea care acum primește complimente de la stomatolog și nici nu știți ce satisfacție îmi produce asta. Cam cum îmi produceau aprecierile pentru un vopsit de păr reușit pe vremuri, când eram mai… neștiutoare, să zicem, și făceam paradă mai mult despre fațadă.

Până acum câțiva ani făceam parte din marea masă a pacienților care merg la stomatolog cu niște emoții tare zbuciumate – deși nu mi-e frică de durere cine știe ce – dar mereu mă simțeam ca la o evaluare din care ieșeam, invariabil, prost: aici s-a mai cariat ceva, dincolo a început să se clatine ceva, gingiile s-au mai retras și tot așa. Nu primeam niciodată notă de trecere în examinările astea; despre coroniță nu mai vorbesc, poate din cea dentară, da.

 

Pe dantura cu aparat ca un copil m-am periat

După cea de-a doua naștere, universul sănătății mele orale a cunoscut mai multe revoluții – dar în foarte bine, nu înspre rău, așa cum iscă, de obicei, pierderile de minerale asociate cu sarcina, alăptarea, nopțile nedormite etc.

Mai întâi, am schimbat registrul în ce privește pastele de dinți: am trecut la sortimente fără fluor, în principal cu argilă și ingrediente naturale, fără agenți spumanți etc.; apoi, am dat stomatologii ocazionali cu care colaboram pe o echipă de medici care acum îmi știu fiecare cuspid și-și dau imediat seama de evoluția sănătății mele orale, cu un plan de acțiune bine stabilit; mi-am pus aparat dentar; mi-am dat jos aparatul dentar; mi-am făcut albire dentară.

Iar de doi ani și jumătate încoace, de ”șlefuirea” tuturor acestor măsuri se ocupă Philips Sonicare, marcă cu care am luat cunoștință prin intermediul lui Tudor, fiu-meu cel mare. Avea trei ani și jumătate când a început să folosească, la invitația celor de la Philips, periuța electrică Sonicare for Kids și a fost maxim de încântat, vezi aici povestea în detaliu.

tudor periuta electrica philips sonicare kids

La vremea aceea, număram trei luni de aparat dentar și mă confruntam intens cu depunerile de tartru, mai ales pe arcada inferioară, care purta brackets-ii. A stat doamna doctor și-a curățat vreo 45 de minute la prima igienizare, mi-era și rușine…

Și-atunci mi-am zis: de ce n-aș folosi și eu noua periuță a lui Tudor? A venit și cu cap pentru copii mai mari, peste 7 ani, are și mod mai delicat de periere, perfect pentru aparatul meu dentar, ia să încerc. Și așa m-am făcut soră de periuță electrică cu fiu-meu, una dintre cele mai fericite mișcări pentru sănătatea mea, clar comparabilă cu aia care m-a transformat în instructor de fitness.

Am continuat s-o folosesc cu spor, atenție și rezultate foarte bune în prevenirea depunerilor de tartru, reînnoind capătul la fiecare trei luni, până acum câteva săptămâni, când ne-am despărțit în condiții amiabile ca să trec la următorul nivel de eficiență: periuța Philips Sonicare DiamondClean. Nu de alta, dar se făcea aproape un an de când renunțasem la aparat, era cazul să ies din liga mică și să trec la profesioniști.

periuta electrica philips sonicare diamond clean

 

Zâmbesc mai cu spor cu un alb satisfăcător

La acel moment, mă irita o altă problemă vizavi de dantura mea: deși nu fumez, nu beau vin roșu, Pepsi la sărbători (vorba vine) și-mi consum, în continuare, cafeaua cu paiul, mi se părea că am cam pierdut din nuanța obținută prin procedura de albire dentară făcută cu aproape un an în urmă.

Așa că, evident, primul lucru care m-a încântat la noua mea periuță – după ce am fost, trebuie să recunosc, impresionată de design și de faptul că o poți încărca direct de la laptop, dacă ești prin deplasări – a fost funcția ”White”, una dintre cele cinci ale dispozitivului. Prin urmare, am început să o folosesc setată pe această funcție la periajul de dimineață și pe funcția ”Clean” – pentru îndepărtarea plăcii bacteriene – la cel de seară.

Cam după vreo săptămână, așa, am fost la un eveniment unde m-am rânjit la poze, cum îmi place mie. Când m-am apucat să le editez pentru postarea pe social media am observat diferența la nuanța danturii față de momentul în care mă bosumflasem că-mi pierd albul de la albire.

georgiana idriceanu victor copil zambet alb philips sonicare diamondclean

Sincer, asta m-a întărâtat și mai mult să folosesc funcția White în mod corespunzător, adică 2 minute pentru a înlătura petele de suprafață (câte 30 de secunde pentru fiecare cadran dentar, conform semnalelor sonore emise de periuță) și încă 30 de secunde pentru albirea și lustruirea dinților din față, așa cum scrie la manual.

Cât despre partea cu tartrul, vezi începutul acestui articol. Tare mândră a fost doamna doctor de mine, dar și eu de prietenia mea cu Sonicare!

 

Beneficiile periuței sonice: câțiva indicatori pentru începători

Dacă n-ai folosit până acum o periuță de dinți electrică cu tehnologie sonică (adică ai curățat dantura cu periuțe clasice sau cu dispozitive electrice de altă natură), iată câteva informații care să te familiarizeze cu conceptul (și să te convingă de beneficiile acestuia):

  • Elimină foarte eficient placa bacteriană, cu până la 10 ori mai multă față de o periuță manuală, grație celor 62 000 de mișcări de periere pe minut. Practic, treci la următorul nivel de curățare și îngrijire a dinților, nu există comparație cu modul clasic de a face asta. Oricum, o să ai imediat după primul periaj senzația de curat, aerisit în gură, pe românește.
  • Gingiile sunt mult mai sănătoase (de până la 7 ori, spun cei de la Philips, pe baza cercetărilor proprii) pentru că nu mai sunt agresate prin procesul de periere. Practic, tot ce ai de făcut este să poziționezi capul periuței într-un unghi de 45 de grade la îmbinarea dintre dinți și gingie și să plimbi periuța de-a lungul arcadelor dentare în mod linear, asigurându-te ca zăbovești pe fiecare element al danturii cel puțin două secunde.
  • Cu capul DiamondClean cu peri centrali deși, dinții devin de două ori mai albi într-o săptămână față de rezultatul obținut prin utilizarea unei periuțe manuale, conform cercetărilor derulate de Philips.
  • Designul unic al periuței DiamonClean în combinație cu eficiența capetelor de periere permit curățarea temeinică și în zonele dificile. Este o credință populară aceea că măselele de minte trebuie extrase pentru că nu folosesc la nimic și, oricum, se cariază foarte repede, afectând sănătatea întregii danturi. De fapt, ele sunt extrem de folositoare în distribuirea raportului de forțe masticatorii în cavitatea bucală, iar deteriorarea lor rapidă se produce din cauza procesului defectuos de curățare.
    Cu DiamondClean n-o să mai ai această problemă; îți spune cineva care a reușit să păstreze până la această vârstă două măsele de minte, la insistențele și cu eforturile medicului stomatolog (cu care colaborez în prezent, că anteriorii voiau să mi le scoată pe toate), plus rutina de curățare cu Philips Sonicare.
  • Semnalele sonore te ajută să îți construiești și să îți păstrezi o rutină de curățare riguroasă și eficientă, de 2 minute, cu intervale de câte 30 de secunde pentru fiecare cadran dentar, așa cum le numesc stomatologii, adică: dreapta-sus, stânga-sus, stânga-jos, dreapta-jos.
  • Foarte important pentru un începător: periuțele Philips Sonicare dispun de programul ”pornire ușoară” care te ajută să te familiarizezi cu acest mod de curățare a danturii prin creșterea treptată a puterii de periere pe parcursul primelor 14 utilizări. Pornirea ușoară funcționează în toate modurile de care periuța dispune (în afară de modul ”Îngrijire limbă”, dacă modelul respectiv este dotat cu așa ceva).

Iată un video în care poți vedea cu ochii tăi cum vibrează capul periuței și cum poți schimba modurile de periere. Dă drumul și la sonor, ca să auzi și explicațiile.

Bun, după ce am dat din casă, din manual și din datele trimise de Philips pe subiect, vă mai dau ceva, special pentru voi, cititorii mei fideli: un cod de reducere de 30% pentru achiziția unei periuțe electrice Philips Sonicare DiamonClean. Codul este GEORGIANASONICARE și trebuie să intri aici pentru a-l folosi.

Codul este valabil până la sfârșitul lunii ianuarie 2020 și se aplică pentru modelul HX9352/04, adică o periuță fix ca asta a mea. Iar dacă după toată vorbăria asta încă ai nevoie de informații despre acest produs minunat, poți intra pe acest link și cred că o să-ți lămurești și cele mai mărunte neclarități.

Apoi zâmbește și felicită-te pentru achiziție: este prima zi din noua viață a danturii tale!

ingrijire dantura periuta electrica philips sonicare diamondclean

Sursa foto: Vadymvdrobot | Dreamstime.com

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply