Pentru cine a rămas cu planurile de week-end în urmă, iată câteva idei de petrecut tihnit, în familie sau cu alţi oameni foarte dragi.
World Press Photo a venit iar la Bucureşti
Cea mai puternică – din punct de vedere vizual, desigur – expoziţie mondială de fotografie de presă este deschisă publicului la Bucureşti în perioada 8-29 mai 2015. În fiecare an, 3,5 milioane de vizitatori îşi măresc pupilele pe printurile cu mesaje atât de puternice, încât acum vreo doi ani am ieşit de-acolo tare amărâtă din cauza instaneelor de război. La această ediţie World Press Photo au participat cu lucrări 5 692 de fotoreporteri şi fotografi din 131 de ţări, iar „Fotografia anului 2014” – semnată de danezul Mads Nissen este expusă în Bucureşti alături de alte peste 100 de fotografii selectate de juriu. Anul trecut, 48 000 de vizitatori au trecut pragul expoziţiei de la Bucureşti, iar de data asta organizatorii se aşteaptă la 100 000.
Găseşti tabăra World Press Photo în Piaţa Universităţii şi-o poţi vizita conform programului:
- Luni-Joi: 11:00-21:00;
- Vineri: 11:00-22:00;
- Sâmbătă şi Duminică: 10:00-22-00.
Preţul unui bilet este de 10 lei şi-l poţi cumpăra de la intrare.
Ikea face curat pe balcon
Românului îi place maxim la Ikea. Şi la mobilă, şi la restaurant. N-am văzut magazinul ăla să respire în veci. Poate doar când m-am mai nimerit pe-acolo la vreun eveniment de presă miercurea dimineaţa, la 10; aşa da. E, dacă tot vă place aşa de mult la Ikea, poate vi se face poftă de noile idei ale companiei, care s-a gândit să înceapă revoluţia în balcoane. În urma unui studiu făcut în Bucureşti, Ploieşti şi împrejurimi, a ieşit la iveală faptul că 62% dintre respondenţi au cel puţin un balcon acasă, 86% din aceste spaţii sunt închise; principalele funcţii ale balcoanelor sunt uscatul rufelor (80%), depozitarea (39%) – adevărat, unde să-mi ţin cele spre o sută perechi de pantofi? – şi numai 3% sunt folosite pentru relaxare. Probabil de asta postează lumea atâtea poze pe Facebook cu cărţi şi cafele pe şezlonguri în balcon, că sunt inspiraţionale şi de neatins.
Aşa că Ikea s-a gândit să scoată o gamă pentru amenajarea balcoanelor, cu articole adaptate pentru nevoile cât mai multor oameni:
- produse din materiale durabile (lemn lăcuit, sticlă, aluminiu inoxidabil, oţel cu rezistenţă la coroziune, plastic propilenic, plastic lucrat manual cu aspect de ratan etc.);
- corpuri de iluminat pentru exterior (cu LED-uri şi baterii solare, în forme organice – de exemplu, de fructe, cu diverse culori şi dimensiuni, care decorează frumos balconul ziua şi-l luminează bine noaptea);
- accesorii textile cu diverse imprimeuri (cum ar fi pernele pentru şezut şi spătar – dacă ai loc să înghesuit măcar un scaun pliant între uscătorul de rufe şi borcanele de murături);
- pardoseli prietenoase (adică nu gresie sau beton, cum au 71% dintre respondenţi, ci unele confecţionate din lemn, termoizolante şi uşor de tăiat pe contur).
Preţurile pornesc de la 14,99 lei pentru accesorii şi de la 49,99 lei pentru piesele de mobilier. Găseşti aici mai multe detalii despre revoluţia din balcoane.
Bea-ţi cafeaua artistic
Când eram mai tânără, colecţionam cutii de tablă. De cafea, bomboane, fursecuri, creme, parfumuri, ceai sau, pur si simplu, decorative; trăiam într-o viaţă de tinichea, dar colorată, vezi aici.
M-am trezit cu nişte nostalgii după perioada asta când am vizitat expoziţia Design the Illy Can de la PostModernism Museum din Pipera, unde sunt expuse cele mai bune 20 de lucrări ale artiştilor români înscrişi în competiţia pentru desenarea unei noi feţe cutiei de cafea Illy. Tema a fost Express yourself, iar artiştii au fost provocaţi să trimită lucrări realizate în diferite medii: pictură, design digital, fotografie, sculptură.
Lucrarea câştigătoare îi aparţine lui Andrei Măceşanu – student în anul I la secţia de Design Grafic a UNArte – şi va fi imprimată pe 20 000 de cutii de colecţie Illy pe care le poţi găsi în magazine începând cu luna asta. Până pe 24 mai poţi să vezi şi cele 20 de lucrări selectate, sub forma unor digigrafii unicat, în PostModernism Museum din clădirea Kingston a complexului Swan Technology Park, Şoseaua Bucureşti Nord nr. 15-23. Ulterior, expoziţia se va muta în Iaşi, apoi Timişoara şi Braşov.
Dacă nu-ţi dai seama care-i sensul pozei, te lămuresc eu din comunicat: tema principală a lucrării a fost curiozitatea, conturându-se o reţea de conexiuni între mai multe siluete umane care au un numitor comun: cafeaua de dimineaţă.
No Comments