Menu
STIL DE VIAŢĂ

Treci iarna mai uşor cu un dezumidificator

dezumidificator aleco air uscare rufe

În mai toate discuţiile pe care mamele le au despre bolile din sezonul rece se ajunge la întrebarea: „Cât de cald e la voi acasă?”, ca un reper de evaluare a contextului îmbolnăvirii. Însă cred că mai există o întrebare esenţială în cazul acesta: „Şi ce umiditate ai în casă?”

 

Tudor şi Victor gravitează în jurul aparatului care bâzâie într-un colţ, o „jucărie” destul de mare care le vine până aproape de brâu. Cum au intrat în casă de la grădiniţă, l-au şi observat pe „intrusul” care a ocupat colţul unde obişnuia să troneze, masivă şi destul de agresivă, o cutie din aia mare, de Ikea, din care ieşeau jucării pe toate părţile.

– Ce e ăsta??

– Un dezumidificator.

– Adică?

– Adică e un dezumidificator. Puteţi să ziceţi „dezumidificator”?

(Tudor) – Dezumidificator.

(Victor) – Dezmificatoi… Suficient de bine pentru trei ani abia împliniţi.

– Păi, ce face?

– Ăăăă… e ca un aer condiţionat, numai că face aerul din casă mai bun.

– Putem să ne jucăm cu el?

– Nuuuu!!! Şi următorul item de pe lista personală de to do a fost: „să caut în manual dacă are funcţie Child Lock şi cum se activează”. Are, am găsit imediat. Şi se activează uşor: apeşi lung (trei secunde) pe butonul care setează şi viteza ventilatorului.

După accesul de curiozitate iniţială, când l-au inspectat pe toate părţile şi au verificat jetul de aer care ţâşneşte prin grila din partea de sus, Lolek şi Bolek au ignorat dezumidificatorul complet, aşa că ne-au lăsat, şi pe el, şi pe mine, să ne facem treaba în linişte. Sincer, cred că mare contribuţie la asta au avut două aspecte:

  • Felul în care arată aparatul l-a făcut să se integreze foarte bine în peisajul de la noi de acasă şi cred că în multe alte gospodării nu ar ieşi în mod neplăcut în evidenţă, dat fiind designul lui modern, elegant, însă nepretenţios şi versatil, uşor de „asortat” peisajului;
  • Felul în care se aude acest aparat îl pot situa undeva între zgomotul făcut de maşina de spălat vase şi cel emis de frigider, deci nici aici nu e nimic strident, deranjant sau măcar tentant pentru copii. Pentru cine e interesat de cifre menţionez că nivelul de zgomot specificat în manual este de 36 de decibeli.

Astfel, după ce am stabilit un cadru paşnic în care dezumidificatorul AlecoAir D12 ECO să-şi poată desfăşura activitatea, am început să citesc pe subiect şi, în paralel, să-l urmăresc pentru evaluare.

 dezumdificator aleco air uscare rufe higrometru higrostat

Ai nevoie de un nivel bun de umiditate ca de aer!

După cum spuneam la început, am asistat sau am fost implicată în multe discuţii despre episoadele de boală ale copiilor pe timp de iarnă, discuţii în care apărea sau chiar eu puneam, inevitabil, întrebarea: „Ce temperatură ai în casă?”. Nu în ideea în care ar fi prea frig în gospodăriile respective şi de asta îi curg mucii copilului – sincer, n-am întâlnit până acum vreun apartament sau casă mai prost încălzite decât a noastră pe timp de iarnă, asta e, trebuie să ne descurcăm cu o suprafaţă mare şi calorifere puţine – ci că ar fi prea cald, un mediu prea puţin aerisit și prea propice pentru propăşirea germenilor.

Însă perspectiva asta mi-a fost considerabil ajustată cu ocazia unei vizite la pediatru, când medicul a văzut copiii cu nasul înfundat şi m-a întrebat: „Cum e aerul din casă, umed sau uscat?” şi mi-a ţinut o întreagă prelegere despre cât de important este factorul umiditate în păstrarea une stări bune de sănătate, mai ales în cazul copiilor.

Aşa am aflat că intervalul optim în ce priveşte cantitatea de vapori de apă în aer este de 40-60%, cu valori ceva mai scăzute în sezonul rece şi valori care pot depăşi uşor limita superioară a intervalului în lunile calde ale anului. Valorile care se depărtează mult de aceste repere indică un aer ori prea uscat, ori prea umed, ambele situaţii cu riscuri pentru sănătatea locatarilor, dar şi a casei înseşi.

De exemplu: aerul prea uscat afectează mobila şi obiectele de decor fabricate din materiale naturale (lemn, hârtie) – le usucă, le face casante, le produce crăpături, electricitatea statică generată de aerul uscat afectează aparatele electrocasnice; apoi, aerul prea încărcat de vapori de apă este responsabil cu apariţia igrasiei, favorizează infiltraţiile în structura casei, lemnăria se umflă şi putrezeşte, tapetul se scorojeşte, apare condensul.

condens mucegai umezeala apartamentSursa foto: wabeno | Dreamstime.com

Iar la nivelul impactului pe care nivelul de umiditate îl are asupra sănătăţii, avem de-a face cu uscăciune şi iritaţii ale pielii, inflamaţia mucoaselor, nas înfundat, sângerări nazale atunci când procentul de vapori de apă din aer coboară sub limita inferioară a intervalului recomandat şi cu alergii, rinite alergice, afecţiuni şi infecţii ale tractului respirator, afecţiuni generate de ciuperci şi mucegaiuri atunci când aerul din casă este prea umed.

perete mucegai tapet condens dezumidificatorSursa foto: Elvira Koneva | Dreamstime.com

Revenind la întrebarea pe care pediatrul mi-a adresat-o: n-am ştiut să-i răspund băgând mâna în foc, pentru că nu măsurasem niciodată nivelul umidităţii de la noi din casă, dar am bănuit mereu că avem un aer mai degrabă uscat, mai ales în sezonul rece – iar pielea mâinilor mele se comportă ca un adevărat higrometru, pentru că se usucă, se înroşeşte şi se începe să mă înţepe uşor odată ce dă frigul.

 

La ce m-a ajutat un dezumidificator într-o casă cu aerul uscat ușor?

  • În primul rând, datorită funcţiei de higrometru, am aflat umiditatea reală a aerului din casă: în general, a fost în jur de 40%, cu mici variaţii în funcţie de modul de operare setat de mine bazat pe vremea de afară, adică însorit sau înnorat (însă au fost momente şi cu 38-39%, deci vorbim despre un aer uscat clar); aparatul a indicat şi valori mai mari, chiar până spre 60%, când i-am folosit funcţia pentru uscat rufe.Astfel, am aflat că pot usca lejer hainele în casă iarna – calorifere calde să am suficente – că vaporii de apă degajaţi nu vor face decât să îmbunătăţească nivelul de umiditate din locuinţă. Şi că pot lăsa uşa de la baie deschisă când fac duş pentru ca aburii fierbinţi să se răspândească în restul casei. (Valorile indicate de aparat au măsurat umiditatea din zona hol+bucătărie+living şi, respectiv, din dormitorul mare, cu o suprafaţă aproximativ 20 de metri pătraţi fiecare, adică spaţiul recomandat pentru buna funcţionare a dezumidificatorului.)În afara funcţiei de higrometru, aparatul o exercită şi pe cea de higrostat, adică îl poţi seta să menţină umiditatea din casă la un anumit nivel. 
  • Apoi, a îmbunătăţit calitatea aerului prin funcţia ionizare/purificare. În condiţiile în care în sezonul rece stau cu geamurile deschise mult mai puţin timp decât în lunile calde ale anului, funcţia asta vine la fix. Başca, aerul de afară – vorbesc acum despre centrul Bucureştiului – nu este, nici pe departe, de vreo calitate deosebită, ci din contră: o cercetare de anul acesta, făcută pe baza a 14 senzori montaţi în cele mai aglomerate puncte ale Capitalei, a scos la iveală faptul că poluarea a atins valori record, chiar şi de zece ori peste limitele admise în unele zone ale oraşului. Numai o ştire de genul ăsta te face să nu mai deschizi geamurile nici măcar ca să le speli înainte de sărbători…Revenind la aparatul nostru, filtrul cu care AlecoAir D12 ECO este dotat ajută la reţinerea prafului, acarienilor, firelor de păr (descrierea produsului menţionează chiar şi firele de păr de animale de casă) şi, de asemenea, îşi dă silinţa să neutralizeze mirosurile neplăcute.Vizavi de asta aş vrea să menţionez că: 1) nu m-am aşteptat ca aparatul să-mi facă curat în casă cu filtrul său magic, nu e un aspirator, dar parcă am şters mai puţin praf din zona unde şi-a desfăşurat activitatea şi 2) nu cred că există aparat pe lumea asta care să anihileze mirosul de varză cu cârnaţi, dar să zic, totuşi, că incinta n-a mai duhnit timp de două zile după ce-am gătit…
  • Reiau mai în detaliu partea cu uscarea rufelor. Acest proces este atât de enervant de lent în sezonul rece, încât hainele ajung, cel mai adesea, împrăştiate pe caloriferele din toate camerele, ca să le grăbim zvântarea. Prin asta se eliberează vapori de apă în aer, ceea ce creşte nivelul de umiditate din casă. Repet: pentru o locuinţă cu aer uscat (ca a noastră), această măsură este una chiar salutară, pentru că mai echilibrează calitatea aerului; însă pentru locatarii apartamentelor unde umezeala e la ea (şi la ei) acasă, uscatul hainelor pe calorifere este destul de nociv.

dezumidificator ALECO air functie uscare rufe

Prin funcţia sa de uscare a rufelor, dezumidificatorul AlecoAir D12 ECO absoarbe, de fapt, vaporii de apă emişi de hainele ude şi ţine umiditatea din incintă la un nivel benefic.

Mie mi-a uscat o maşină de rufe cam în jumătate de zi, dar nu pot spune dacă aparatul atinge această performanţă în general sau dacă a contribuit la asta şi aerul destul de uscat de la noi din casă.

Însă cred că cel mai mare beneficiu îl poate aduce celor care locuiesc în apartamente sau case atacate de umiditate, pentru că scade procentul de vapori de apă din ambient la un nivel decent, iar asta se traduce prin scăderea riscului de igrasie şi boli.

Desigur, ca orice dispozitiv modern şi adaptat unei societăţi child friendly, în care ăştia micii mişună peste tot şi consideră fair game tot ce ajunge în raza lor de acţiune, dezumidificatorul AlecoAir D12 ECO este dotat cu atât de preţioasa funcţie de blocare a butoanelor despre care vorbeam la început.

Situaţia devine mai problematică atunci când neastâmpăraţii descoperă că aparatul are roţi şi se pot juca cu el de-a trasul-împinsul (şi nu cred că cele 12 kilograme ale dezumidificatorului vor constitui un obstacol în calea poftei lor de joacă) – mai ales atunci când rezervorul este plin de apa colectată din aer. Altfel, această dotare permite mutarea lui lesnicioasă de colo-colo, unde ai nevoie să reglezi nivelul umidităţii din casă.

Să ai o iarnă frumoasă într-o locuinţă sănătoasă!

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply