Dacă ieri am fost profund revoltată de o campanie legată de Ziua Femeii – revoltă-te şi tu aici, dacă n-ai apucat – astăzi sunt impresionată de alta. Dar, mai întâi, o mică poveste despre mine, aşa cum te-am obişnuit, să make my point.
Într-a întâia eram cea mai înaltă din clasă, la egal cu Monica, prietena şi colega mea de bancă de la şapte ani, dar ea era blândă – eu mai… forţoasă. După cum am menţionat aici, o mai căpăceam chiar şi pe ea uşor, din diverse motive copilăreşti. În general, însă, făceam ordine printre băieţi. De fapt, de asta am şi pierdut, la un vot, şnurul galben de comandant de detaşament într-a doua, pentru că „tu ne baţi cu linia”. Erau nişte puştani impertinenţi şi şi-o meritau. Bine, până la urmă, cine le mai dădea câte ceva din tema de acasă?
Nu neg că acest comportament mi s-a urcat la cap şi s-a lăsat cu repercusiuni în interacţiunile cu vlăjgani străini, care nu-mi cunoşteau capacităţile intelectuale şi de ajutor la lecţii. Am ieşit în pierdere pe moment, dar mi-am făcut un renume. Bine, mă ajuta şi vocea de „săru-mâna, doamnă”, care nu se plia deloc pe chipul angelic cu ochi albaştri şi păr blond, dar foarte utilă în raporturile de forţe dintre copii. Deci eram bine înfiptă pe picioare.
Pe lângă mine, Monica era paşnică şi timidă, nu se arunca în situaţii riscante şi socializa la nivel safe cu oricine. În schimb, rupea poarta cu mingea de handbal şi sigur ar fi putut rupe capul oricărui băiat care-ar fi îndrăznit să-i spună că aruncă „precum o fată”. N-ar fi făcut-o, dar ar fi putut. Cu mingea. Ca o fată.
„Ca o fată” ca o jignire
Am înţeles că aştia micii din ziua de azi sunt mult mai necruţători. Că expresia „ca o fată” a trecut mult dincolo de o tachinare nevinovată a copilăriei şi a ajuns să distrugă suflete. Campania Always #LikeAGirl, lansată în vara trecută, a adus în atenţia publicului modul în care această sintagmă – adesea folosită ca o insultă – poate avea un impact profund negativ asupra încrederii în forţele proprii a adolescentelor. Videoclipul lansat în campanie a avut peste 85 de milioane de vizualizări în 150 de ţări.
Studiul Always Confidence & Puberty Wave I a arătat că, înainte de campania Always, numai 19% din fetele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani considerau că expresia „ca o fată” are conotaţie pozitivă. După vizionarea videoclipului, s-a făcut un nou studiu, iar 76% dintre fetele din această gamă de vârstă au declarat că nu mai privesc această expresie ca pe o insultă. Mai mult, după vizionarea clipului, doi din trei bărbaţi au spus că s-ar gândi de două ori înainte să folosească drept insultă „ca o fată”. They’d better.
Acesta este clipul, cred că-şi merită toate vizualizările.
Anul ăsta, în cinstea Zilei Internaţionale a Femeii, Always lansează un nou videoclip, prin care vrea să inspire adolescentele să-şi păstreze încrederea în forţele proprii şi să ia atitudine pentru a transforma expresia „ca o fată” într-un compliment.
https://www.youtube.com/watch?v=wtk3JTHfWm8
Aşa că, de fiecare dată când ţi-o arunca vreunul vreo „Pff, alergi ca o fată”, să-i zici „Mulţumesc, eşti drăguţ”. Schimbarea de atitudine începe cu tine.
No Comments