Menu
PARENTING

Vine barza, bine-mi pare…?

 • Georgiana Idriceanu campanie Philips Avent Alaturi de tine

De câteva săptâmâni, mă mânca pielea groaznic. Aşa de tare că mă trezeam noaptea să mă scarpin şi cine mă cunoaşte ştie foarte bine că eu nu mă trezesc noaptea pentru nimic. Mai ostoiam niţel disconfortul la duşul de după alergatul de dimineaţă, cu apă aproape rece – deşi era deja sfârşit de noiembrie – mă luam apoi cu machiatul şi mâncatul şi parcă uitam de groaznicul prurit. Dar cum îmi lipeam fundul de muşamaua scaunului de la serviciu, începea chinul şi orice task înainta cu viteza melcului anesteziat pentru că eram prea preocupată să-mi simt şi să-mi alin mâncărimea.

Prima dată am zis că m-o fi iritat vreo haină, aşa că le-am spălat pe toate de sezon. După care am zis că nu-mi prieşte plasticul din garderobă şi-am dat-o, o vreme, pe tricouri de bumbac. Păcăleala n-a ţinut mult şi spatele a început, din nou, să-mi ardă şi să urle după o frecţie bună. Mă scărpinam şi-n cap de m-a năpădit mătreaţa, pe mine, regina îngrijirii capilare desăvârşite!

 

Gravidă pe fond nervos sau nervoasă că eram gravidă?

După două săptămâni de maimuţăreală în sensul cel mai propriu al cuvântului, m-am dus la medic. Şi, crede-mă, am aşteptat atât de mult până să fac asta pentru că aveam pielea absolut curată la suprafaţă, iar bărbatu-meu zicea că sunt nebună când îl puneam să-mi caute bubele, fără lumânare, dar cu meticulozitate. M-a puricat şi dermatoloaga, femeie rezonabilă şi fără nici o panică inutilă, şi-a ajuns la concluzia mea preferată în ce priveşte toate bolile pe lumea asta: e pe fond nervos. Şi sigur era şi-un pic de PMS la mijloc, că trebuia să-mi vină în câteva zile. Am acceptat uşurată explicaţia ei – „pe fond nervos” e întotdeauna mai bine decât vreo boală concretă, mi-am extenuat portofelul la prima farmacie cu reţeta primită şi mi-am văzut în continuare de scărpinat.

Ca să contribuie la vindecarea tulburărilor mele spirituale care-mi dădeau mâncărimi, soţul m-a dus într-un week-end la spa. Alinarea epidermei mele a costat o gălăgie de bani, dar nici un rău pe lumea asta nu te atinge când eşti masat cu roci vulcanice. Însă de luni, iar am început cu scărpinatul. Relaxată eram, mâncată şi dormită, nu mai zic, numai că mă lua aşa, ca o sfârşeală, şi nu mai rămăsese decât PMS-ul în calcul. Care depăşise deja termenul-limită.

Georgiana Idriceanu campanie Philips Avent

Păream foarte relaxată, nu s-ar zice că mă mânca pielea îngrozitor, nu? Cele trei zile la spa-ul din Odorheiul Secuiesc m-au calmat un pic, ce-i drept.

În perioada aceea, am alergat în fiecare dimineaţă la ora şase, până au căzut cinci grade sub zero afară. O deşteptare sănătoasă. Un ceai verde la machiaj, un mic-dejun corect, o jumătate de oră până la serviciu. Muncă fără extenuare, mese şi gustări la ore fixe, un program pe care-l aveam de ceva timp şi care dădea cu plus în catastifele medicilor.

Numai că mie îmi dădea cu minus la randament. Textele nu se mai scriau atât de repede, glumele nu mai veneau atât de uşor. Eram praf pe dispoziţie şi vlăguită pe fizic. Şi „ruşii nu mai veneau în oraş”, dacă pricepi aluzia. Medicul de familie zicea să mai răresc alergatul, să ies o dată la două zile, măcar. Şi să fac un test de sarcină. Chiar două, să ştiu o treabă. Şi să am grijă. Săru-mâna, o să-ncerc.

 

Hai, să-ntreb: oare tu ştii de voiam sau nu copii?

Am luat primul test de sarcină de la farmacia clinicii, undeva lângă serviciu. Doamna de după tejghea mi-a dat o urătură de succes odată cu restul. Nu eram lămurită ce însemna succesul pentru mine în situaţia de faţă. OK, eram măritată de patru luni, renunţasem la pilulele contraceptive de vreo trei şi, probabil, ăsta ar fi fost următorul pas considerat logic de subconştientul meu: producerea unui copil. Dar aş fi fost maxim de ipocrită să susţin că puneam mâna pe inimă când mă-ntreba cineva dacă vreau copii şi că răspundeam cu ochii daţi peste cap şi gura mare: „Daaaaa!”.

Eram atât de obişnuită din viaţa mea de domnişoară să n-am treabă cu copiii, să nu fie parte din universul meu, să-i consider chiar ca un „gând urât” când îmi aduceam aminte de copilăria hăituită de responsabilitatea „ai grijă de soră-ta!” pusă în cârcă de mama ori când ticluiam planuri de călătorie sau măreţie, în general, încât „succesul” la care se referea doamna farmacistă se bâţâia într-un echilibru tare instabil pe graniţa dintre un test pozitiv şi unul negativ, cu aplecare spre cel din urmă, mai degrabă.

 

„Parcă m-aşteptam ca rezultatul ăsta pozitiv
să se şi traducă într-o burtă atârnândă
şi-un spate deşelat”

 

Am făcut testul de sarcină în baia de handicapaţi de la birou, că are o singură cabină, largă, aveam loc să mă dau cu capul de pereţi, dacă-mi venea. Am executat conform instrucţiunilor şi am aşteptat conform emoţiilor. Peste apa care curgea în tot timpul ăsta auzeam automatul de cafea de pe hol cum macină boabe şi tot felul de voci cum toacă bârfe. Mi-am băgat palmele sub jet şi-am deschis ochii înăuntru ca să mă curăţ de orice nelinişte în clipa aceea. Nu mai ştiu cât trebuia să treacă până la rezultat, pe prospect scria puţin, dar în capul meu era tare mult şi tare agitaţie. În cele din urmă, am tras cu ochiul mai devreme decât era stabilit, dar a doua linie roz era deja acolo, nu mai conta. Testul zicea că sunt gravidă, eu nu ştiam ce să zic; sincer, nu m-am dat vreodată în vânt după nuanţa aia de roz.

test de sarcina campanie Philips Avent

Sursa foto

Împachetez băţul bine în jumătate de sul de hârtie şi-l îndes în coş, să nu cumva… Mă spăl pe mâini, iau poşeta pe umăr şi mă port pe aceleaşi tocuri de zece înapoi până la birou. Am acelaşi mers, nu s-a schimbat nimic, dar parcă m-aşteptam ca rezultatul ăsta pozitiv să se şi traducă într-o burtă atârnândă şi-un spate deşelat, deja. Mă rog, trebuia să mai cumpăr un test, să mai trag un loz, că poate mi se pare.

 

Bucuria lui a bătut nehotărârea mea

Singura farmacie până acasă e în drumul tuturor spre metrou. La risc, mă rup de valul ce iese de la birouri şi intru. Valsez de la o casă la alta, de la o babă la alta care-şi cere compensatele. Una e mai puţin bolnavă, că are lista mai scurtă. Şi, după atâta suferinţă, apar şi eu cu-n test de sarcină, superb! Cu ochiul de la spate o văd pe-o colegă cum mă detectează înăuntru prin vitrină; cu o mână am aruncat testul în geantă, cu cealaltă i-am făcut semn c-am terminat şi ies imediat, am luat restul, am tras o mutră degajată şi colegei o minciună despre paracetamol şi-am scăpat de întrebări.

Acasă a fost mult mai uşor de făcut testul, doar am aşteptat un moment în care să fiu singură, voiam să fie surpriză, dacă era să fie. A ieşit la fel de pozitiv: eram dublu de însărcinată, fără nici o îndoială. Primul sentiment a fost de bucurie, ca la o reuşită, deşi n-am luptat nici o secundă pentru asta. După care m-am gândit că, poate, ar trebui să mai răresc alergatul. Apoi, capul mi s-a umplut de întrebări centrate pe noul proiect: cum îi spun bărbatului?, unde mă duc la doctor?, ce se-ntâmplă acum?, la naiba, mai am voie să beau ceai verde?? etc.

Am luat task-urile la rând: i-am ascuns bărbatului băţul cu linii roz în ghete, de Moş Nicolae. Avea cei mai mari ochi când l-a descoperit şi mi-a fost clar că mintea-i era goală a ca unui nou-născut. „Şi??” (Anume: „Şi, care-i rezultatul?”) – „Pe bune?? Crezi că, dacă era negativ, ţi-l mai puneam în ghete? Până la urmă, e un băţ murdar de pipi…” La început, a fost inert. Apoi s-a făcut totul viu în jurul lui şi i-au revenit ideile în cap. M-a luat în braţe şi m-a sărutat cu bucurie, dar şi c-un pic de reţinere, de parcă nu mai eram nevastă-sa. De fapt, de parcă nu voia să mă spargă, de parcă eram ou crud, cu pui înăuntru. M-a întrebat o grămadă, dar n-am ştiut să-i spun mai multe decât povestea băţului. Şi că mi-am făcut o programare la ecografie – bifat task-ul numărul doi.

 

„Pe bune?? Crezi că, dacă era negativ,
ţi-l mai puneam în ghete? Până la urmă,
e un băţ murdar de pipi…”

 

Mâncărimea pielii s-a dus de la sine, în câteva zile. Acum, cred că era doar felul în care corpul meu voia să mă anunţe de noua lui stare specială pe care m-am luptat cu mine însămi s-o accept. Mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu ideea că sunt însărcinată, poate de asta nici n-am zis-o nimănui timp de luni de zile – în afară familiei apropiate, desigur, despre care ştiam că asta-şi doresc să audă. Susţinusem cu atâta vehemenţă atâţia ani că nu prea-mi plac copiii şi n-aş face, încât noua mea stare mi se părea un act de trădare faţă de toate „domnişoarele” asemeni mie. Odată cu trecerea săptămânilor, însă, am văzut că e OK să faci copii, că oamenii dragi te susţin, lumea se uită la tine pe stradă altfel, că, în general, copiii plac, iar industria dedicată lor e înfloritoare – deci nu eşti chiar singur pe lume în demersul ăsta. Şi, pe măsură ce burta-mi creştea, eram tot mai uşurată că eu fac un copil, iar Universul appreciates this. Cam ca în video-ul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=5Te0rnj_gAM

Acest text, în care mi-am adus aminte de începuturile mele zbuciumate într-ale mămiceniei, face parte din campania Philips Avent „Alături de tine” care o să-ţi înmoaie sufletul cu poveşti adevărate şi emoţionante despre viaţa de părinte. Nu primeşti nici hartă, nici manual de instrucţiuni pentru acest „proiect” major al vieţii tale, dar mereu vor fi alături de tine oameni care să-ţi ridice măcar un colţ de cortină spre partea însorită a orizontului. Iar poveştile astea sunt o lectură minunată pentru ridicat moralul, în orice moment al construcţiei unei familii te-ai afla.

Dacă ai intrat deja în tabăra părinților, împărtășește-mi într-un comentariu cele mai emoționante momente prin care ai trecut în această postură. Iar dacă vrei să afli mai multe detalii sau poveşti din campania Philips Avent, dă click aici.

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

16 Comments

 • Ralu
  25 martie 2017 at 12:08 am

  La noi a fost cu „stii cat de mic e al treilea pisic?” Cu seminte de chia ca exemplu viu :))))

  Reply
  • Idriceanu
   25 martie 2017 at 12:10 am

   Cui aţi făcut asta?? :)))

   Reply
   • Ralu
    29 martie 2017 at 8:38 am

    Hai sa descriu mai pe larg, sa nu las loc de interpretare. Noi ne doream f tare un bebe, iar cand s-a intamplat, am strâns vreo 6 teste de sarcina si m-am dus cu ele in mana, la sotul meu caruia ii spun „pisic”. Si l-am intrebat, avand in mana niste seminte de chia, caci citisem pe aplicatie, la 4-6 saptamani, embrionul este de marimea unei seminte de chia. Si asa i-am dat vestea sotului meu: „stii cat de mic este al treilea pisic? Uite atat…” si imi tremurau testele de sarcina intr-o mana, samanta de chia in cealalta mana, catelusa noastra era imbracata intr-o vestuta pe care scria „little sister” si cam asta a fost momentul :)))

    Reply
    • Idriceanu
     29 martie 2017 at 9:13 am

     Aaaa, păi aşa povesteşteeee! Foarte fain, foarte inventiv! Dar nu plecaaaaaa, zi-mi cum a reacţionat el!

     Reply
 • Tirnovan
  25 martie 2017 at 12:19 am

  Primul copil a venit cu 5 zile după ce făcusem 23 🙂 ,împreună cu 1milion de griji, intrebari de genul „oare am să fac față? „, „o sa fiu în stare sa il cresc frumos?”
  A venit prima minune care l-a topit pe taica’su,care era sa darame un dulap când a vazut-o. Era copie fidelă, fata tatii 🙂
  Al doilea, feciorasul, a fost atât de asteptat de cea mare, care îmi pupa burta ori de câte ori îmi iesea din vreun fost tricou mărimea ‘s’ 🙂
  Cel mai intens moment trăit a fost prima lor intalnire, când nu îmi puteam opri lacrimile de fericire si inima stătea sa îmi sară din piept de drag si dragoste!

  Reply
  • Idriceanu
   25 martie 2017 at 12:20 am

   Uaaaaaa, ce frumoooos!!! E, la noi a fost mai cu gelozie 🙂 Mulţumesc pentru mărturisire!

   Reply
 • Alina
  25 martie 2017 at 4:58 am

  Deocamdată nu pot sa scriu decât: hahahahahahaha… Ești genială și ma bucur că am descoperit blogul tău!
  La primul, corpul m-a anunțat înainte de test prin dureri groaznice de mijloc. Mă secera pe stradă și nu puteam sta dreaptă.
  La al doilea, corpul m-a anunțat înainte de test prin somnolență. Eram în stare să dorm pe mine.
  Da, corpul ne trimite mereu semnale, noi nu prea știm să le citim.

  Reply
  • Idriceanu
   25 martie 2017 at 7:39 am

   Da, corect. Mai ales dacă nu te aştepți, nu eşti implicat într-un demers deliberat de a concepe un copil 🙂

   Mulțumesc pentru aprecieri şi pentru mărturisire!

   Reply
 • Andreea
  25 martie 2017 at 8:29 am

  Eu am obiceiul de a lăsa deschise articolele care îmi plac, să le citească și bărbatul din dotare. După ce ti-a citit articolul, întrebarea lui simplă a fost: „ai o soră și eu nu știu?” :). Acum serios vorbind, nici eu n-am simțit dorința de a deveni mamă, am cam amânat momentul. Pentru mine totul s-a schimbat când i-am auzit inima bătând la prima ecografie. De atunci totul este poveste, nu aș putea să îmi închipui viața fără Tudor 🙂

  Reply
  • Idriceanu
   25 martie 2017 at 8:43 am

   Aaaaaaa, să ştii că ma bucur maxim când aud că mă citesc şi bărbați!
   Cât despre asemănarea dintre noi -şi la faza cu nutriția – eu zic să începem să socializăm şi în offline 😉
   Şi am o poveste şi despre seria ecografiilor primei sarcini, sper să revin cu ea cândva.
   Mulțumesc pentru mărturisire 😊

   Reply
 • Daisy
  25 martie 2017 at 9:18 am

  La mine a fost o surpriza totala.Imi intarziase ,am facut testul si a iesit negativ.Asa ca , am alungat ideea de sarcina din cap….pana intr-o dimineata cand eram la shower si mi- a venit rau…Anuntul sotului a fost greu de asteptat cam 7 zile ca sa fie de ziua lui….si I am spus clar ca e baiat! Asa am simtit eu de la inceput….si asa a fost!

  Reply
  • Idriceanu
   25 martie 2017 at 11:02 am

   Ce frumos! Mulțumesc pentru comentariu 😊

   Reply
 • Carmen
  25 martie 2017 at 2:55 pm

  Noi eram cu dorința și vreo patru luni am tot asteptat, iar am renunțat să mai calculez date posibile de fertilitate, fix atunci a întaziat. Ne relaxasem, fusesem in luna de miere… La mine sarcina a început cu multe grețuri matinale, dar suportabile. Referitor la aparate minune, recomand pompa de sân electrică Philips, pentru că mi-a salvat lactația, atunci cand dispăruse după 5 zile de stat in spital la Marie Curie. Am fost un pic incercati, dar a trecut. La diversificarea bebelusei tot cu Philips Avent am avut noroc. Am salvat timp pregătind mancarea la aparatul minune cu aburi.

  Reply
  • Idriceanu
   25 martie 2017 at 3:12 pm

   Aaaaa, înseamnă că eşti familiarizată bine cu brandul, mă bucur că ți-a fost de atât folos. Şi că s-a întâmplat ce v-ați dorit atât 🙂
   Mulțumesc pentru comentariu.

   Reply
 • valerica
  31 iulie 2017 at 8:28 pm

  ha, uite ca mi am adus aminte ca articolul asta al tau l-am citit cu mult timp in urma si m-am hlizit la el cum se cuvine. nu stiu cum de nu am marcat blogul tau sau cum de mi a scapat din vedere. adica de fapt stiu, din cauza de mămiceală intensa. dar e bine si acum :).

  Reply
  • Idriceanu
   1 august 2017 at 9:28 am

   :))) sper ca te.ai hlizit şi acum 😀

   Reply

Leave a Reply