Menu
SPORT

Să se știe: la sală e mai sigur decât crezi, în pandemie!

Foto: Navee SangvitoonDreamstime.com

Cunosc o mulțime de oameni pasionați de fitness care n-au mai pus piciorul într-o sală din martie, de când s-au închis din cauza pandemiei. Pot să accept frica de Covid, dar insist s-o contracarez cu niște cifre din interiorul World Class România, care să demonstreze că e mult mai sigur să vii la noi la sală decât să mergi, pur și simplu, pe stradă.

Am avut azi 17 persoane la BodyCombat la World Class Lujerului. Asta înseamnă capacitate full în sistemul de rezervări pentru studioul de aerobic al clubului. 17 persoane, fiecare pe bulina lui. Înainte de pandemie, numărul maxim de participanți era 40.

17 persoane, dintre care un singur începător, un om pe care nu-l mai văzusem niciodată la clase. Deci vorbim, în cazul acesta, despre cel puțin 16 persoane (plus subsemnata) care sunt ferm convinse că sportul nu numai că le face bine la trup și cap, ci și că îi ține în siguranță în vremurile astea despre care nu mai știi dacă sunt mai pline de viruși sau de panică.

Nu e zi în care să nu dau peste vreo postare pe Facebook legată de Covid (agreăm să-i zicem așa, da? Fără să ne mai complicăm cu „noul Coronavirus”, „Sars-Cov-2” et alii)  la care să nu fi comentat cineva legat de absolut necesara închidere a sălilor de fitness în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări zilnice.

Și câte „războaie” virtuale n-am purtat cu fiecare în parte, încercând să îi conving că nu, de la sală nu iei Covid, ci, din contră, te ajuți să stai cât mai departe de el, prin îmbunătățirea imunității și stării emoționale. Da, știu, o vorbă populară zilele astea spune „o să-l luăm cu toții, până la urmă, n-avem de ales”. Om vedea.

Azi, înainte de începerea antrenamentului – ca, de altfel, cam la toate clasele din ultimele zile – le-am spus oamenilor o poveste. Mă rog, poveste e impropriu spus, fiind adevărată. Când am terminat, unii au spus că ar trebui ca toată lumea să afle asta. Așa că vă spun și vouă, aici.

Care e situația infectărilor în rețeaua World Class România

Povestea este, de fapt, relatarea cifrelor legate de situația infectărilor cu Covid în cea mai mare rețea de cluburi de fitness din România, cifre care ne-au fost prezentate de Julio Dieguez, Product Manager World Class România, într-o ședință cu instructorii de group fitness săptămâna aceasta, mai exact marți, 27 octombrie. And it goes like this:

  • De la redeschiderea sălilor la 15 iunie și până la mijlocul lunii octombrie, în cluburile World Class România (40 de cluburi) au fost înregistrate 700.000 de check-ins. Adică vizite ale membrilor și invitaților lor. Nu sunt puse la socoteală intrările personalului fiecărui club și ale colaboratorilor, adică instructorii de aerobic și antrenorii personali. Așadar, cifra vizitelor este și mai mare, dacă sunt și acestea puse la socoteală.
  • În rețeaua World Class România sunt înregistrați în jur de 42.000 de membri; plus angajații și colaboratorii, numărul persoanelor care intră constant în sălile noastre de fitness ajunge cam la 45.000.
  • În această perioadă, în cluburile WCR au fost înregistrate 35 de cazuri de Covid. 22 dintre ele au fost în rândul angajaților sau colaboratorilor, restul au fost în rândul clienților.

FACEȚI VOI CALCULUL CARE A FOST RATA DE INFECTARE ÎN WORLD CLASS LA MIA DE „LOCUITORI”. Vă zic eu: iese 0,77‰. Vorba lui Julio: „It is three times safer to come to our gyms than to be on the streets of Bucharest”.

georgiana idriceanu
  • Anchetele epidemiologice făcute pentru fiecare caz detectat au constatat că niciuna dintre cele 35 de persoane infectate cu Covid NU a infectat mai departe nicio persoană! Și asta pentru că măsuri de siguranță, măsuri de siguranță, măsuri de siguranță! Purtăm măști peste tot, în afară de antrenament în sine; stăm la distanță unul de altul – după cum ziceam la început, în studioul de aerobic avem fiecare bulina lui pe care ne desfășurăm activitatea fizică; dezinfectăm până nu mai putem și până ne cad unghiile de uscăciune, că asta e situația.

Și mie mi-a trecut Covidul pe la nas o dată în World Class, când am avut contact cu unul dintre cele 22 de cazuri pozitive – o angajată din recepție, confirmată ulterior pozitiv, după ce iubitul cu care locuia fusese testat pozitiv.

Când ne-am întâlnit (evident, nu știa că iubitul său este pozitiv, fata venise la serviciu as usual), eu purtam mască, ea mască, plexi între noi, iar contactul a fost înmânarea cheii de la studioul de aerobic. A, dacă ar fi strănutat pe cheie, iar eu o luam și-o lingeam, să zicem, cred că da, mă infectam.

Vezi mai multe în acest studiu despre intervalul de timp cât rezistă Covidul pe suprafețe, în funcție de natura acestora, de temperatura din mediu etc. și aici despre felul în care se transmite, în general. Vorbim despre surse autorizate să emită aceste informații.

Așa, rezultatul testării (mele) a venit negativ. La fel a fost și rezultatul celorlalți colegi și angajați WCR cu care am fost la testare în dimineața aceea (a doua zi după ce s-a aflat că fata e pozitivă), trimiși fiind de companie la clinica respectivă. Cam asta a fost experiența mea cu Covidul în World Class. Hai mai departe cu povestea tabloului general de infectare:

  • Rata de penetrare a claselor de group fitness în rândul vizitatorilor rețelei este de aproximativ 30%. Cred că nu puteți aprecia această informație (cum n-am știut nici eu) până nu menționez niște cifre conexe pe care le-am aflat tot la ședința în cauză:
    În iunie, când s-au redeschis sălile, această rată a fost de 12%. Adică, oamenii s-au întors la sală, dar nu și la clase, pentru că le era frică de ideea de a se „înghesui” într-o sală, să respire împreună, să transpire împreună. Au văzut apoi că fiecare e pe bulina lui, mască înainte, mască după antrenament (am avut și cu mască în timpul), dezinfectare la greu înainte și după, astfel încât:
    În iulie, rata a ajuns la 30%. Oamenii au prins curaj să intre la clasă, dar și mai mulți oameni au prins curaj să se întoarcă la sală, dintre cei care nu mai fuseseră din martie.
    În august, rata a fost de 29% – și pun ușoara scădere pe seama concediilor.
    – În septembrie, rata a sărit de 30%, undeva pe la 32-33%. Oamenii s-au întors din concediu, dar și la clase.

Dar cred că octombrie va fi iar în cădere, pentru că școala a trecut din nou în online. Și sunt mulți părinți care, pe lângă work from home, sunt acum și sitters pentru copiii pe care nu îi pot lăsa singuri în casă. În orice caz, însă, stăm mult mai bine decât multe țări din Europa la acest capitol – nu mai vorbim despre cele în care sălile sunt deja închise, precum Cehia (poate ați auzit un mic sunet acum: mi s-a mai rupt sufletul un pic).

Uite, asta chiar e o imagine de plâns: o așa comoară nefolosită.
Foto: Tonyfuse | Dreamstime.com

Ce voiam să spun cu această rată de penetrare a group fitness de lăudat este că da, oamenii stau la un loc în aceeași sală fără mască și fac sport, dar distanțați corespunzător, și, iată, n-am avut probleme.

Care este situația infectărilor în industria fitness în Europa

Prima dată când am avut la clasă 15 persoane după redeschidere, am avut așa un boost de energie, de zici că făceam spectacol pe stadionul național plin ochi. Puține lucruri pe lume se compară cu adrenalina pe care ți-o dă energia unei clase de aerobic în forță, mai ales dacă ești instructorul din sală.

Puține lucruri îți pompează sângele – adică oxigenul – prin vene la fel de furtunos. Și multe mărturii ale foștilor bolnavi cu Covid pe care le-am citit spun că simptomele li se ameliorau la mișcare. Și nu la cine știe ce mișcare, cât la plimbare de colo-colo. Îți imaginezi cum i-ar băga pumnul în gură Covidului o clasă de Combat? Eu așa vreau să-mi imaginez.

Fix în timp ce scriam acest text, un prieten jurnalist la Adevărul, fost de coleg de facultate și foarte pasionat de sport (da, vine la noi la sală), mi-a recomandat să citesc acest articol despre întâlnirea pe care reprezentanții sălilor de fitness din Timișoara (unde acestea sunt închise de o săptămână) au avut-o cu reprezentanți ai Prefecturii Timiș, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Direcției de Sănătate Publică.

Știi ce mi-a atras atenția în articol? Faptul că unul dintre argumentele invocate pentru redeschidere a fost că unii dintre clienții sălilor sunt chiar foști bolnavi de Covid care se află în proces de recuperare prin activitate fizică. Mi se pare atât de logic!! Bine, mi s-ar părea și mai logic să existe o politică de sănătate publică prin care să fie stimulată populația să facă mișcare pentru prevenirea a nenumărate afecțiuni, nu doar a infecției cu Covid, să fim serioși!

La final, vreau să mai citez un studiu făcut în industria fitness în contextul pandemiei, că poate cifrele de la noi nu sunt suficiente și conving mai bine ale altora, pe principiul că tot ce vine din afară e mai bun: studiul SafeACTIVE derulat de THINK Active, centrul de cercetare afiliat EuropeActive – Asociația Europeană de Fitness și Activitate Fizică, cunoscută sub numele de European Health and Fitness Association până în 2015.

Studiul a început în data de 25 septembrie și a colectat date aferente pentru 62 de milioane de vizite (acele check-ins despre care vorbeam și eu mai sus) în săli de fitness din: Germania, Cehia, Franța, Spania, Norvegia, Suedia, Belgia, Olanda, Portugalia, Elveția, Polonia, Danemarca, Luxemburg, UK. Din aceste 62 de milioane de vizite, au fost – ATENȚIE!! – 487 de cazuri de Covid (personal al sălilor și membri/vizitatori)!! Despre ce coeficient de infectare vorbim aici?!

Eu nu oblig pe nimeni să vină la sală. Dar eu mă simt datoare, ca instructor, ca jurnalist, ca om cu principii și valori și un anumit stil de viață, până la urmă, să descriu o realitate pe care cine n-are chef să facă sport, cine e prea temător să revină în săli, cine nu s-a informat suficient o ignoră. Oameni buni, OK, e dreptul vostru să vă abțineți de venit la sală în perioada asta.

Dar două lucruri sunt obligatorii care să treceți cu bine prin ea:

Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com
  1. Informați-vă corect și complet.
  2. Faceți mișcare. Și nu vorbesc despre mers pe jos, că nu-ți crește pulsul cine știe ce.
Pe lângă purtarea măștii, respectarea distanțării fizice și măsurile de igienă și dezinfectare, desigur. Stay safe!
About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply