Azi, de Ziua Națională fără Tutun, am o poveste despre fumat să vă spun. De fapt, atac două subiecte aici: fumatul la mâna a treia, dar pun și fumătorul în contextul pandemiei de Covid-19, în lumina celor mai recente cercetări pe această temă.
Luna trecută, am dormit o săptămână pe canapea în sufragerie. Chircită, înghesuită – că mi-era lene să o întind – dar nu c-aș fi fost exilată sau că s-ar fi rupt patul matrimonial, ci că mi-era, pur și simplu, greață să merg în dormitor. Cum mă apropiam de ușă, mă lua așa, de la nas la creier și pe la burtă o senzație de înecăciune și vomă, că-mi țineam respirația dacă aveam nevoie să tranzitez dormitorul până la balcon, de exemplu.
Aveam o ditamai gaura în podea, până la vecinul de dedesubt, c-am schimbat niște țevi pe la calorifere. Iar meșterul n-a acoperit spătura în ideea în care Radetul urma să încarce instalația de termoficare a blocului și să vedem dacă scapă apă pe undeva, prin zona lucrăturii, ca s-o remedieze rapid.
Și, uite-așa, m-am certat eu cu dormitorul: din cauza vecinului de dedesubt, cu care aveam acum conexiune directă prin podea. Nu, nu urlă la nevastă, nu are copii mici plângăcioși, nu ascultă muzică la maximum și nici cu bormașina nu se joacă. Dar fumează, frate!
Și nu că fumează când și când, nu. La mirosul care-mi intră prin gaură nu pot presupune decât că în apartamentul de dedesubt e un pic de atmosferă în fumul de țigară, nu fum de țigară în atmosferă. Iar bărbatu-meu, care l-a vizitat tot cu ocazii din astea administrative, mi-a confirmat: vecinul nostru de dedesubt trăiește pe bază de inspir-expir fum, nu aer. E un student supraponderal care fumează infernal! (Pe bune, n-am scris doar așa, de dragul rimei.)
Sunt eu prea sclifosită sau ipocrită, în condițiile în care eu însămi am fumat 10 ani încheiați? Posibil. Ce știu sigur e că simțeam mirosul scârbavnic de la etajul 8, la mine în bucătărie, când fuma cineva de pe scară, eu fiind gravidă. OK, toată lumea știe că gravidele sunt extrem de sensibile la mirosuri. (Asta nu înseamnă că ar trebui să le și convină ce le trece pe sub nas…)
Dar mereu am simțit și când meșterul scării – același care mi-a produs gaura în podea, între timp umplută provizoriu cu spumă din aia care se umflă, să pot dormi și eu liniștită într-un pat ca lumea, btw, să vină, dom’le!, să-și termine lucrarea – mereu am simțit când fuma la ieșirea din subsol, iar asta înseamnă o distanță de nouă etaje (avem și mezanin).
Fraților, dacă nu simțiți la fel ca mine, dacă nu sunteți deranjați la fel ca mine de fumul de țigară nu înseamnă că nu vă afectează viața la comun cu fumătorii sau interacțiunile repetate cu ei! Vi se pare că sunt prea dramatică? OK, poate vă schimbă părereaprimul punct pe agenda de lucru a articolului de față:
Toți ar trebui să știm care e ideea cu fumatul la mâna a treia!
Ia, să vedem: mâna sus cine cunoaște acest concept! …cam puține mâini ridicate, o pun pe baza faptului că sunteți nefumători și considerați că nu vă atinge. Nu-i deloc așa dacă obișnuiți să mergeți des în vizite la fumători: bunici, diverse rude, prieteni, vecini sau să lucrați în același birou cu colegi ce au acest obicei.
Problema este că, de fapt, interacționăm cu toate toxinele eliminate prin consumul de tutun, toxine care îmbibă pielea, părul și hainele unui fumător, obiectele pe care le folosește, precum și mobila și restul lucrurilor din spațiul în care a fumat (casa sau mașina, de exemplu).
Adu-ți aminte, dacă ai fost în casa unui fumător, cum îi miroseau perdelele. Paranteză personală: doamnele de la croitoria unde-mi duc hainele și tot felul de alte textile la modificat fumează în antecameră, cu ușa și geamul deschis, și tot îmi miros lucrurile a șantierist când le iau. Direct în portbagaj și, apoi, în mașina de spălat le arunc. Pentru că doamnele fumează în antecameră în ideea să nu împută incinta, dar tot revin în camera de lucru încărcate de toate acele chimicale care se imprimă pe lucrurile în jur.
Toate aceste particule nocive sunt inhalate, fără voia lor, de persoanele cu care fumătorul interacționează sau care folosesc spațiile și lucrurile respective, chiar dacă acele persoane nu sunt prezente la momentul efectiv al pufăitului. Și cine credeți că sunt cei mai sensibili la transferul acesta de substanțe toxice? Copiii, normal!
Cum ar fi, vine copilul de la grădiniță acasă, unde se fumează – chiar dacă mami/tati nu face asta de față de față cu el –, și trage ponoasele acestui obicei murdar. Iar printre efectele fumatului la mâna a treia, mai ales asupra copiilor – pentru că ei se târăsc pe podele, bagă totul în gură, la naiba, ai mei lingeau pereții într-o vreme, or mai fi și alții la fel – se numără:
- Predispoziția către astm și chiar instalarea astmului;
- Infecții ale urechii;
- Pneumonie;
- Îmbolnăviri frecvente;
- Deteriorarea ficatului și plămânilor, precum și hiperactivitate și diabet de tip II, conform unei cercetări făcute la Universitatea din Riverside, California (sursa aici).
Și, ca să facem legătura cu cel de-al doilea subiect al articolului – fumătorii în contextul pandemiei de Covid-19 – o cercetare făcută de specialiștii de la Spitalul de Copii și Universitatea din Cincinnati a scos la iveală că expunerea crescută la reziduuri provenind din fumul de țigară este legată de apariția afecțiunilor respiratorii în cazul copiilor. (Cei interesați găsesc întreg studiu aici.)
Și nu cred că vrei să-ți sensibilizezi și mai tare copilul, cu afecțiuni respiratorii, în confruntarea cu principalul virus care ne dă bătăi de cap de aproape un an încoace, nu?
Și, iată, că tot vorbeam de liliac… ăăă, lup, am ajuns la al doilea subiect al zilei (și ar trebui să fie al oricărei zile, nu doar al Zilei Naționale fără Tutun):
Covidul se prinde și se agravează mai ușor dacă ești fumător!
Deci dacă nu îți pasă (sau nu crezi) în argumentele care vorbesc despre cancer, diabet, probleme cardiovasculare, probleme respiratorii, dermatologice etc. etc. etc. provocate de fumat, dacă nu te doare atât de tare că-ți îmbolnăvești copiii și apropiații, chiar dacă fumezi în absența lor, dar în spații pe care și ei le folosesc și, oricum, interacționezi cu ei îndeaproape, atunci poate îți pasă de cea mai proaspătă știre vizavi de impactul pe care infecția cu SARS-CoV-2 îl poate avea asupra fumătorilor.
Cercetătorii din California lovesc din nou, de această dată de la Universitatea din Los Angeles, anunțând mapamondul, chiar zilele trecute, că fumătorii prezintă un risc mult mai crescut de agravare a infecției cu SARS-CoV-2.
Asta se întâmplă din cauza blocării activității interferonilor, proteine naturale produse de către celule ale sistemului imunitar, ca răspuns la provocările agenților patogeni, vezi virusul SARS-CoV-2. Fără acțiunea acestor interferoni, celulele noastre rămân pasive în fața infecției; și oricine știe ce se întâmplă cu un organism care nu se apără: cedează. (Poți citi mai multe despre această cercetare aici.)
Dacă privești căile respiratorii ca pe zidul de apărare al unui castel, fumatul este cel care face găuri, din loc în loc, în acest zid. Fumatul reduce apărarea naturală a organismului și permite virusului să se instaleze.
Dr. Brigitte Gomperts, Eli and Edythe Broad Center of Regenerative Medicine and Stem Cell Research UCLA
Merg mai departe și citez dintr-un comunicat de presă primit chiar azi, de Ziua Națională fără Tutun, de la Asociația Română pentru Promovarea Sănătății:
„Conform unei meta-analize recente care a inclus 47 de studii publicate până în 5 iulie 2020, fumătorii au un risc dublu, față de nefumători, de a suferi de o formă severă ori critică a COVID-19. Alt studiu, realizat pe mucoasă recoltată la nivelul traheei, bronhiilor mari și mici de la fumători și nefumători, atestă că fumătorii au mai mulți receptori pentru ACE2 (receptori de care se leagă și SARS-COV2 pentru a intra în celule), și că această creștere este dependentă de doză (cu cât a fumat mai mult, cu atât sunt mai mulți receptori). De asemenea, un studiu de dată recentă demonstrează că și țigările electronice cu nicotină și arome facilitează infecția cu SARS-COV2.
Pentru patru dintre cele șapte boli cronice identificate de Institutul Național de Sănătate Publică ca fiind factori de risc pentru deces din cauza COVID-19, fumatul este fie cauză (cancerul pulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice), fie factor major de risc și de agravare (bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, alte cancere decât cel pulmonar).”
Acest comunicat de presă anunță alăturarea Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS) la campania de informare și educare a populației „COVID-19: un motiv în plus pentru a renunța la fumat” condusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Această alăturare presupune, practic, implementarea în luna decembrie a mai multor campanii online sub egida Organizației Mondiale a Sănătății de către ARPS și parteneri din societatea civilă.
Până atunci, dacă te-am convins cu argumentele din articolul de față și vrei să te lași de fumat, găsești ajutor prin datele de contact din imaginea de mai jos. Eu îți urez multă voință să scapi de acest stres din viața ta!
No Comments