Cine are în gură cel puțin o lucrare dentară, o coroniță, o incrustație înțelege despre ce revoluție în materie de stomatologie vorbesc eu în acest articol. Cine nu are să mă creadă pe cuvânt: scanerul intraoral dă rezultate mai precise, mai rapide și mai calitative decât metoda clasică de amprentare pentru lucrările dentare.
În februarie 2015 mi-am luat inima și portofelul în dinți pentru o operațiune stomatologică de amploare: montarea a trei implante dentare. Urma s-o fac în aceeași vizită la stomatolog, desigur, că doar nu era o situație de savurat pe îndelete, în mai multe rânduri. Am făcut-o, nici nu s-a comparat cu durerile nașterii, apoi am luat tratament cu antibiotic vreo săptămână, parcă. Nu la mult timp după am aflat că sunt însărcinată cu Victor, așa că suspendate au fost planurile mele de protezare a gingiei din care se ițeau cele trei șuruburi israeliene.
Teoretic, coronița se montează după vreo șase luni, timp în care se petrece osteointegrarea implantului. Practic, aproape un an mai târziu, abia după ce m-am liniștit cu Victoraș cel buclucaș care nu dormea nopțile nici pe departe la fel de liniștit ca frate-său cel mare, am reușit să ajung înapoi la medicul stomatolog ca să-mi umplu maxilarul olog.
Habar n-am ce s-a întâmplat atunci, că totul a părut bine la început, doar că, după vreun an, lucrarea a început să se miște pe implant. Între timp, îi cunoscusem pe minunații medici de la Ceris Dent – care m-au ajutat cu aparatul dentar, cu albirile, cu sigilările copiilor și așa mai departe – cărora le-am prezentat și situația asta. Domnul doctor Ceris Popescu, cel care se ocupă cu partea de implantologie și chirurgie în clinică, i-a făcut coroniței un căpăcel de acces până la implant și a umblat acolo de câteva ori, reușind să stabilizeze problema. Care tot revenea, însă: după un timp, lucrarea iar se mișca.
Am și stat de vorbă pe subiect: uite aici un interviu despre „moda” implantelor dentare și despre factorii de risc pentru pierderea unui implant. La scurt timp după asta a tăbărât pandemia peste noi, așa că, în ultimul an și jumătate, vizitele la Ceris Dent au fost scurte și la obiect, pentru igienizări, o albire fulger și ceva controale de ortodonție.
La cea mai recentă, acum câteva săptămâni, doamna doctor Carmen Popescu mi-a făcut și-o recapitulare a situației din gură și-a dat iar peste lucrarea buclucașă, care nu nici nu mai arăta bine din cauză că se tot umblase la ea. „Nu vrei să schimbăm coronița asta? Avem un aparat nou, un scaner pentru lucrări dentare, o să facem una nouă, care să se potrivească perfect!”.
Calitate ridicată, satisfacție mai mare, același preț pentru lucrare
Oricine a trecut prin procedura clasică de amprentare a danturii pentru o lucrare protetică își aduce aminte foarte bine și disconfortul de a sta nemișcat, cu gura mare și plină de linguri din plastic cu argilă pentru mulaj, și iritarea produsă de timpul de așteptare, și lehamitea drumurilor repetate până la cabinet pentru probele cu lucrarea cea nouă, care nu se potrivea din prima și trebuia trimisă înapoi tehnicianului, și străduința medicului stomatolog de a adapta coronița pentru a se potrivi „perfect” în profilul danturii… era un proces migălos și anevoios, care nu se solda întotdeauna cu rezultate optime.
Iar când am văzut că toate astea pot fi date uitării extrem de ușor cu noua procedură de scanare a danturii, în urma căreia se face designul digital al coroniței pe care o frezează o mașină și care se potrivește din prima, am zis că e o poveste pe care trebuie s-o scriu.
Pe scurt, am ajuns de la loc gol la coroniță în numai două vizite scurte la stomatolog: în prima, doamna doctor mi-a scanat toată dantura, iar după câteva zile (s-ar fi putut întâmpla și în aceeași zi, dacă n-aveam amândouă agendele atât de încărcate) am revenit pentru montarea lucrării, care nu mi s-a părut nici prea înaltă, nici prea bombată, cu fosete perfecte și cuspizi deloc insipizi! Fără să stau iar cu lingura aia de plastic nesuferită în gură, fără să mi se mai lipească material din acela de mulaj pe buze.
Și, dat fiind că doamna doctor Carmen Popescu a terminat rapid cu coronița mea, am avut timp să și stăm de vorbă despre inovația din cabinet: scanerul intraoral.
Cum ați aflat despre acest dispozitiv?
De la simpozioane și congrese, unde mergem regulat. De mult cochetam cu ideea să-l luăm, dar așteptam să devină suficient de performant astfel încât să ne îmbunătățească munca cu adevărat. Am făcut training special pentru folosirea lui, toată echipa clinicii a fost trainuită. Utilizarea lui e IT pur.
La ce îl folosiți?
Scanerul intraoral are multe aplicații în stomatologie, dar noi îl folosim, în principal, în lucrările protetice: coroane, incrustații, se pot face și fațete. El scanează cavitatea bucală, scanează locul pregătit pentru protezare, iar tehnicianul construiește piesa protetică. Poate fi folosit și în ortodonție: se scanează zâmbetul, cu buze și chiar și cu nas, se poate simula așezarea brackets-ilor, iar pacientul vede cum va arăta cu brakets metalici sau de safir.
Care sunt avantajele folosirii scanerului față de metoda clasică?
Este foarte precis, iar lucrările nu mai au nevoie de adaptare, ceea ce este extraordinar. Pe partea analogică aveam de-a face cu abaterea materialului de amprentă – în funcție de temperatura la care era expus, chiar și afară, când venea curierul cu amprenta – era abaterea gipsului din care se turna modelul, plus că putea interveni și eroarea umană, pentru că tehnicianul făcea lucrarea manual. Aici avem totul digital, se scanează dinții fix pe poziție, nu mai există niciun fel de modificare, designul coroanelor se face digital, pe calculator, nu-l mai face tehnicianul din pensulă. După ce tehnicianul a făcut designul digital, o mașină frezează acea coroană după designul conceput.
Apoi, tehnicianul pune materialul la sinterizat, iar la final îi dă un glanț – luciul acela, cum avem noi top coat-ul la unghii. Ca o paranteză: există medici care fac și aceste etape, însă noi nu avem timp, așa că am ales să luăm încă o persoană în echipă pentru partea de design a lucrărilor.
În plus, scanerul este mai avantajos din punct de vedere timp, pentru că este mai rapid să scanezi dantura decât să pui lingurile acelea cu material de amprentă, să aștepți să facă priză. E adevărat, scanarea poate dura mai mult când sunt locuri greu accesibile, dar scanerul în sine este foarte responsive, foarte rapid. Am mai folosit și alte tipuri de scanere, dar acesta pe care îl avem noi, fiind de ultimă generație, este foarte rapid. Și nici nu mai avem acei timpi de așteptare ca să se toarne modelul; teoretic, lucrarea poate fi gata în aceeași zi, dar depinde și de volumul de muncă pe care îl avem în laborator.
Din punct de vedere procedură, era mai dificil pentru pacienți să le introduc în cavitatea bucală acele linguri de amprentă cu material, care erau foarte voluminoase, mai ales pentru partea superioară. Să simți așa, ceva pe cerul gurii, cum ți se mai și duce spre gât, e destul de neplăcut. Mai ales în cazul pacienților care au și reflex de vomă era o întreagă aventură să-i amprentez.
Care sunt etapele scanării?
Vine pacientul, se pregătește dintele – sau bontul pe implant, în cazul tău – adică se șlefuiește, apoi scanăm toată cavitatea bucală. Am trimis apoi fișierul către tehnician, el concepe acea coroniță, o pune la frezat, îi dă un glanț și e gata!
Nu există niciun disconfort pentru pacient când este folosit scanerul. Se pune un depărtător pentru părțile moi – obraji și buze; depărtătorul poate fi un pic neplăcut, dar, în rest, doar plimbăm de jur împrejurul dinților și nu doare nimic, nu simt absolut nimic, nicio schimbare de temperatură, nimic.
dr. carmen popescu
De ce trebuie scanată întreaga dantură?
Pentru că noi trebuie să vedem întreaga situație a cavității bucale. Chiar și când luam amprentă, dacă făceam o singură coroniță, oricum amprentam toată cavitatea bucală. Avem nevoie să vedem ocluzia – mușcătura – pentru că noua coroniță trebuie să fie în concordanță cu restul dinților din cavitatea bucală. Nu e suficient nici să scanăm numai vecinii și antagonistul pentru că, dacă este vorba despre o lucrare pe canin, de exemplu, avem nevoie să-l vedem și pe omologul lui, să-i vedem forma. Este mult mai precis atunci când scanezi toată dantura.
Folosirea scanerului implică o creștere de cost pentru lucrare?
Nu, noi nu am crescut prețurile. Achiziția întregii aparaturi a fost una considerabilă, de 120 000 de euro, dar noi am făcut asta pentru a putea crește calitatea și rapiditatea serviciilor oferite pacienților. Scanerul în sine a fost 20 000 de euro, iar restul au fost costuri cu laboratorul.
De când există tehnologia aceasta pe piața din România?
Este de câțiva ani, dar nu multe clinici o folosesc. Însă cred că sunt mai multe laboratoare care au mașină de frezat și pot lucra cu această tehnologie decât clinici care au scanerul.
Ce reacții au avut pacienții la folosirea scanerului?
Pacienții sunt fascinați de el, trag cu ochiul la ecran când fac scanarea, sunt curioși, le place. Iar pacienții care au mai avut lucrări și știau că trebuie să vină de trei ori, ca să facem trei probe, au fost absolut impresionați că le-am pus direct coronița în cavitatea bucală și-am terminat, fără să pun freza, fără să fie nevoie s-o adaptez. Ei chiar au putut să facă diferența la lucrul cu scanerul, având experiențe anterioare.
A crescut calitatea lucrărilor, nu mai pierd timp să adaptez o lucrare și să fac multe probe. Dacă este vreo problemă cu lucrarea, am tehnicianul în clinică și vine imediat și vede despre ce este vorba.
No Comments