Îți propun o soluție de „luat lumină” garantată și în pandemie: albirea dinților cu laser. Înainte să te simți deranjat de glumă, îți reamintesc de obiceiul înnoitului de Paște: o dantură mai aspectuoasă e o schimbare-n bine, recunoaște!
Acum aproape doi ani și jumătate, când eram pe terminate cu aparatul dentar – poveste relativ dureroasă despre care poți citi aici – medicul stomatolog care se ocupă de sănătatea și frumusețea danturii mele mi-a propus să încerc albirea dentară cu gutiere, la domiciliu, o procedură minim invazivă, dar cu o urmare maxim pozitivă asupra imaginii mele – vezi aici întreaga istorie, cu fotografii.
De data aceasta îți povestesc despre o altă procedură estetică din gamă stomato, la fix dacă intenționezi să-ți împrospătezi imaginea înaintea de sărbători: albirea dentară cu laser, la cabinet. Mult mai recomandată decât albirea clasică, cu lampa, oricărui pacient care pășește pentru prima dată în respectivul cabinet stomatologic, fără ca specialistul să-i cunoască istoricul medical de profil și să știe cât de sensibili sunt dinții acestuia.
Așadar, pentru albirea cu laser trebuie să-ți pui în program maxim o jumătate de oră pe scaunul stomatologului, răbdarea de a sta locului cu gura deschisă de un depărtător care să țină la distanță buzele de dinți și spiritul de glumă cu care să-ți apreciezi fața extrem de amuzantă, „gătită” cu ochelari de protecție verzi și gel de protecție a gingiilor albastru.
Cam așa:
După ce medicul se asigură că ai gingiile protejate de bariera albastră, trece la albirea cu laser, care se întâmplă în felul următor:
- Pentru fiecare pacient se desface un kit de albire, care include două seringi cu substanțe diferite.
- Se amestecă o parte din substanțele celor două seringi, obținându-se o cantitate de gel activ. Ingredientul activ din acest amestec este peroxidul de oxigen, în concentrație de 40-45%.
- Gelul activ se aplică pe dantură cu ajutorul dispozitivului cu cap laser. În acest moment, din gura ta va ieși o lumină mov. Nu rata ocazia să-ți faci o poză!
- Gelul de albire se aplică în două tranșe, pentru că el trebuie să fie cât mai activ. Se aplică primul strat de gel activat și se acționează cu laserul pe toată dantura de două ori pe fiecare hemiarcadă. Se curăță capul cu laser și se folosește din nou gel proaspăt activat pentru următoarele două ture de albire pe fiecare hemiarcadă. Datorită acestui mod de lucru, procedura este mai eficientă.
- Se scoate depărtătorul din gură, se curăță locul, se uită în oglindă, se zâmbește larg de extaz la vederea rezultatului.
Este posibil ca medicul stomatolog să fie extra grijuliu – ca doamna doctor Carmen Popescu de la Ceris Dent, care-mi cunoaște dantura – și să-ți aplice pe dinții proaspăt albiți un gel (cam dulce, după gustul meu) pentru remineralizare, pe care să-l ții acolo vreo oră, două, că le face bine.
Cine câștigă schimbarea la față între laser și lampă?
Dat fiind că ambele proceduri de albire din cabinet – cea cu laser și cea clasică, cu lampa – folosesc aceeași substanță de albire, merge o comparație între ele, ca să alegi ce se potrivește mai bine danturii tale, imaginii (cum ar fi să apari cu dinți „pastilă de Orbit” după ce i-ai avut toată viața gălbui?!), stilului tău de viață sau agendei de evenimente și ocazii speciale:
- Albirea cu laser este minim invazivă, datorită timpului de expunere redus: 2 minute pe fiecare hemiarcadă (30 secunde x 4 ture pe fiecare hemiarcadă). Astfel, nu există risc de sensibilitate a danturii ulterior. Albirea cu lampa este mai agresivă, generează cea mai mare sensibilitate dentară dintre toate metodele de albire.
- Albirea cu laser este mai rapidă decât albirea cu lampa: se face într-o singură ședință. Albirea cu lampa se face în trei ședințe a câte 30 de minute.
- Prin albirea cu laser nu se pot obține dinți extrem de deschiși la culoare, pentru că substanța de albire nu are putere să modifice nuanța atât de mult, din cauza timpului de expunere redus.
- Albirea cu laser costă 1200 de lei, albirea cu lampa costă 1100 de lei.
Recomandări post-albire:
Ai interzis la alimente colorate imediat după procedură și măcar câteva săptămâni ai grijă la cafeaua neagră, ceaiul negru, ciocolată, sucurile colorate, sosul de roșii, vinul roșu etc. Adică să elimini sau să reduci la minimum consumul de băuturi și alimentele colorate. Știu, e foarte trist. Eu am renunțat la turmeric din cauza asta pentru că vedeam cu ochiul liber (și eu port lentile de contact cu multe dioptrii) cum mi se îngălbenesc dinții de la mâncărurile în care-l foloseam. Trist de tot.
Ca măsură de compromis, poți consuma lichidele „nenorocite” cu paiul, ca să eviți contactul direct cu fața anterioară a dinților. E ok, te obișnuiești, eu fac asta de vreo doi ani jumate și-ți zic c-o să ajungi să umbli cu punga de paie și-n poșetă sau torpedou. (Încă un aspect pentru care-mi fac mereu mea culpa este acela că nu pot folosi paie reciclabile dat fiind că se blegesc în băuturile fierbinți.)
Până la câte nuanțe se poate face albirea?
„Depinde de culoarea danturii pe care o are fiecare persoană în parte. Cu cât culoarea este mai saturată (mai închisă, n.m.), cu atât culoarea virează mai greu spre nuanțe mai deschise. La persoanele care au deja o nuanță deschisă a danturii procedura are un rezultat mai vizibil, dinții se deschid la culoare mult mai ușor, asta o spun din experiență.
Pentru cei cu o dantură în nuanță saturată se face un plan de albire personalizat: se combină gutierele pentru albirea la domiciliu cu ședința cu laser din cabinet. Astfel, avem două metode de albire minim invazive, iar deschiderea nuanței danturii se face treptat, pas cu pas”, spune doamna doctor Carmen Popescu.
… Care ne mai îndeamnă să avem așteptări realiste vizavi de această procedură din care nu poți ieși nicicum cu dinți „coală de hârtie”, o nuanță care este, mai degrabă, apanajul albirii cu lampa. „Mai folosim albirea cu lampa în cazul pacienților care se grăbesc: de exemplu, au un eveniment important în câteva zile sau pleacă în vacanță și vor dinți foarte albi. De asemenea, mai folosim albirea cu lampa în cazul pacienților cărora le cunosc istoricul medical și știu sigur că nu au o sensibilitate dentară, dat fiind că această procedură implică apariția sensibilității dentare”, explică specialistul.
Cât durează efectul?
„Albirea cu laser este o soluție foarte bună pentru reîmprospătarea culorii dinților, pentru un plus de luminozitate, se vede foarte bine odată ce ai mai făcut o albire în trecut, iar efectul poate ține chiar ani! Însă, dacă ești la prima albire și dorești o schimbare reală de culoare, este foarte posibil să ai nevoie de un tratament combinat de albire cu laser și albire cu gutiere la domiciliu.
Depinde foarte mult de nuanța danturii! Am pacienți cărora le-am făcut doar o albire cu laser și este minunat, este suficient. Dar, dacă vrem ceva mai mult, ceva foarte vizibil, rezultatele sunt mult mai spectaculoase dacă o să combinăm aceste două proceduri: albirea cu laser și cea cu gutiere.”
4 Comments
Cristina Marin
22 aprilie 2021 at 10:06 pmM-ai convins și pe mine să incerc!
idri
7 mai 2021 at 5:48 pmMă bucur mult! Aștept impresii după tratament!
Ada
24 aprilie 2021 at 9:54 amTot timpul mi-au placut articolele acestea la tine! Cand am nevoie de ceva clarificari vin si caut mai intai la #idrilog ! ❤❤❤
idri
7 mai 2021 at 5:48 pmMă bucur mult, draga mea! Dacă încerci, vreau neapărat impresii! Pupici!