Menu
PARENTING

Sfaturi pentru-al copilului somn care să te facă din nou om!

bebelus doarme linistit

Râdeam de toate „binevoitoarele” care mă ameninţau înainte de primul copil: „Dormi bine acum, că ai să vezi tu după…”. Am râs şi după… până la un punct.
 

Beau a nani!” – gata, Victor s-a săturat de noi şi vrea să tragă linie sub ziua de azi. Oricum s-a făcut, aproximativ, ora lui de culcare, doar că e duminică şi ne-am mai întins cu hăhăiala. N-aş fi crezut că voi ajunge în acest punct ideal acum doi ani când, la o lună după naştere, am făcut pomul de Crăciun cu Victor atârnat de mine în wrap, urlând la perioade regulate de timp – sper că de la colici, nu de la învârtit în jurul bradului pentru agăţat instalaţia; sau acum un an jumate, când ajunsesem praf de oboseală, iar cele 2-3 treziri pe noapte pentru făcut biberoane şi pentru ţinut companie acestui copil cu somn agitat nu mă ajutau deloc.

familie copii Craciun somn

N-am ştiut ce-i oboseala după prima naştere, aşa cum sugeram şi la-nceputul poveştii. La câteva săptămâni de viaţă, Tudor deja se trezea doar o singură dată peste noapte ca să mănânce, prin urmare mă odihneam aproximativ suficient astfel încât să mă „lupt” cu el pentru somnurile de zi. Când avea vreo vreo trei luni, am primit o invitaţie la un fel de seminar despre somnul copiilor susţinut de Mona Ciurezu, de la Bebe Doarme

N-o cunoşteam pe doamna şi nu estimam cât o să mă ajute, dar eram proaspăt „născută”, aşa că m-am dus, ca să ies din casă, pentru socializare, pentru o gură de respiro fără copil şi, eventual, pentru informaţiile despre somnul copiilor – de care nu simţeam atunci că am vreo nevoie stringentă, dar nu se ştia niciodată… Acum, spun cu mâna pe inimă c-a fost una dintre cele mai utile întâlniri despre parenting la care am participat vreodată! Pentru că Victor, al doilea născut, avea să-mi pună la încercare toate puterile şi trucurile până pe la vreun an…

 

Idei pe care le-am testat pentru nopţi de somn legat

De felul meu, sunt informată, disciplinată, atentă la detalii şi reuşesc să fac conexiuni reuşite şi utile între informaţiile din domenii diferite sau asimilate în diverse etape ale existenţei mele, astfel încât să-mi eficientizez acţiunile de zi cu zi. Dar există lucruri pe care le-am aflat atunci de la Mona, lucruri care nu mi-au venit natural, în ciuda felului meu logic de a fi. Aşa că le-am pus imediat în practică, pentru că mi s-au părut extrem de fireşti.

Aş putea zice: „acestea sunt trucurile cu care am organizat somnul copilului meu”, dar nu sunt deloc trucuri, ci nişte gesturi foarte normale şi, mult mai important pentru o mamă extenuată, eficiente:

1. Construieşte o rutină de somn: fă aceleaşi lucruri la aceleaşi ore, în aceleaşi fel ca să induci copilului sentimentul de stabilitate şi să-i hrăneşti nevoia de predictibilitate – ţi se pare că vorbesc lucruri prea mari despre o fiinţă de numai câteva săptămâni? Nu-ţi subestima bebeluşul! E o fiinţă născută cu o puternică aplecare spre disciplină, iar celebra pedagogă Maria Montessori a detectat asta în copii – dau acest exemplu pentru că tot i se vehiculează numele din plin în zilele noastre.

2. Ajută copilul să-şi creeze asocieri bune de somn, ajută-l să nu mai perceapă somnul şi împrejurările în care acesta survine ca pe un bau-bau care-l rupe de lângă mama lui dragă sau de lângă sân. Vrei să se obişnuiască cu pătuţul, să nu mai urle „ca pe ace” odată ce l-ai mutat acolo după ce te-ai chinuit o oră să-l adomi legănat în braţe? Atunci, obişnuieşte-l cu pătuţul în timpul perioadei de veghe, mai întâi: joacă-te cu el acolo, decorează-i-l cu lucruri interesante. La noi a funcţionat perfect – şi e încă valabil – caruselul muzical, a cărui odă am făcut-o aici.

3. Fă întuneric în cameră, cât poţi de întuneric. Somnul vine pe fondul secreţiei de melatonină, fenomen care se întâmplă odată cu lăsarea întunericului. Logic, somnurile de zi ale bebeluşilor vor fi o provocare mult mai mare din acest punct de vedere. Aşa că am dotat camera copilului cu nişte jaluzele sănătoase, din alea care au partea dinspre exterior reflectorizantă şi cea din interior dintr-o ţesătură densă – cu ocazia asta, ne-am mai scăzut şi câteva grade din cele aproximativ 30 care erau în cameră pe timp de vară.

Ele te vor ajuta foarte mult şi în perioada 6-12 luni ale copilului, când nu mai are atâtea somnuri de zi, aşa că somnul de noapte va trebui să debuteze tot mai devreme – undeva pe la ora 18:00, poate chiar 17:00 – când e încă lumină afară.

bebelus doarme somn linistit

4. Fă răcoare în camera. E un sfat de ţinut minte mai ales acum, iarna, când tendinţa părinţilor de bebeluşi e să încingă caloriferele, ca nu cumva să răcească ghemotocul. Ei bine, află că somnul se înfiripă mai uşor şi mai repede la temperaturi la mai scăzute decât te-ai aştepta. Eu mi-am crescut copiii cu 18-19 grade Celsius în timpul somnului – cam atât e temperatura în timpul nopţii la ei în cameră, asta e puterea Radet-ului la noi în bloc – şi i-a ajutat de minune să aibă un somn odihnitor. Normal că, în prima iarnă cu copil, m-am speriat că i-ar putea fi frig, însă am rezolvat problema cu punctul următor:

5. Foloseşte sacul de dormit – nu e prima dată când dau acest sfat, am scris despre acest accesoriu şi beneficiile lui pentru somn aici şi aici. Gândeşte-te doar că cel mic nu se mai dezveleşte şi nu-i mai este frig – unul dintre motivele foarte frecvente din cauza cărora copilul se trezeşte.

6. Creează o atmosferă calmă, liniştitoare – normal c-au fost momente în care eram cu nervii întinşi la maximum şi somam pe toată lumea din casă să-şi tragă fermoar peste gură ca s-adorm copilul – chiar dacă făceam asta în camera lui, cu uşa închisă, adică destul de izolat. Dar, odată ce programul de somn i-a intrat în reflex, n-a mai fost nevoie de gesturi atât de drastice. Acum uitându-mă în urmă, la cei patru ani de crescut copii, adică la experienţa personală şi la schimburile de informaţii cu alte mămici, pot spune cu siguranţă două lucruri referitor la acest principiu:

  • Televizorul e cel mai mare duşman a liniştii dintr-o casă cu copil mic. Chiar dacă merge acolo, „în fundal”, chiar dacă îl dai încet sau îl închizi când vrei să pui copilul la somn; dacă vrei un copil liniştit, care să alunece cât mai lesne în somn, nu-l agita cu televizorul. Chiar dacă îl ţii cu spatele la el şi nu se uită la ecran, chiar şi dacă abia îl aude, nenorocitele alea de radiaţii tot îi fac creierii harcea-parcea.
  • Calmează-te tu înainte să-l calmezi pe el. Copilul este foarte bine conectat emoţional cu mama şi trece printr-un carusel de trăiri alături de ea. Aşa că nu poţi linişti un copil agitat când tu însăţi eşti un vulcan în activitate.

7. Stimulează copilul suficient. Adică oboseşte-l, dă corpului şi creierului său lucruri de rumegat şi asimilat, procese care se întâmplă, în cea mai mare parte, în timpul somnului. Deşi gradul de interactivitate cu bebeluşul este foarte scăzut în primele săptămâni de viaţă, să ştii că el absoarbe toate informaţiile care i se oferă şi se dezvoltă pe nesimţite! Aşa că joacă-te cu el, vorbeşte-i, cântă-i, solicită-i toate simţurile. De exemplu, noi le-am dat copiilor, încă de când erau mici, să miroasă diverse lucruri, de la fructe la cremă de mâini, ca să-şi exerseze şi acest simţ puţin băgat în seamă de părinţi.

8. Fă toate astea înainte ca cel mic să fie obosit. OBLIGATORIU! Şi mă refer inclusiv la rutina de somn, băiţa, masajul, povestea, mângâiatul, conectatul emoţional, tot ce mai faceţi voi înainte de somnul de noapte sau cele de zi, toate astea trebuie să se petreacă înainte să-i pâlpâie felinarele pentru că, altfel, totul se transformă într-o stimulare excesivă pentru organismul său. Şi nu vrei să ajungi la momentul în care se declanşează secreţia de adrenalină pe fond de oboseală şi începe agitaţia, pornesc urletele, iar somnul, dacă, Doamne-ajută!, se întâmplă, va fi unul fragmentat şi obositor, din cauză că cel mic nu va mai putea să lege ciclurile de somn între ele din cauza adrenalinei.

Aşa că, până ajungi în punctul în care copilul îţi cere, din proprie iniţiativă, ca Victor mai sus, să meargă la culcare, oferă-i tu asta din timp, în cel mai liniştit mod posibil.

Şi fii răbdătoare: un obicei nou are nevoie de 1-3 săptămâni ca să fie asimilat, în funcţie de capacitatea de adaptare a celui mic. În această perioadă trebuie să încerci, pe cât posibil, să faci lucrurile în acelaşi fel, după cum spuneam la punctul unu, chiar dacă ţi se pare că n-ai şanse de reuşită, nici măcar după două săptămâni. Ştii cum e cu minunile: se întâmplă, în  general, peste noapte, nu?

 

Calmăm copiii agitaţi şi părinţii-ngrijoraţi

Bănuiam că tulburările de somn ale celor mici sunt printre lucrurile care le dau la temelie cel mai grav celor „mari”, însă nu credeam că principalul motiv de îngrijorare al părinţilor este chiar lipsa odihnei pentru copii din cauza trezirilor nocturne, aşa cum a scos la iveală cel mai recent studiu făcut de Pampers România (4-18 septembrie 2017). Tot acest sondaj a arătat că 8 din 10 copii mai mici de trei ani se trezesc cel puţin o dată pe timpul nopţii. Mamă, nu cred c-aş mai face faţă la asta, mi-a ajuns un an cu Victor!

Şi, pentru a veni în sprijinul părinţilor – pe lângă crearea scutecelor care să asigure protecţie împotriva umezelii până la 12 ore, vezi aici cum le-am descoperit şi testat eu la ele acasă, la Frankfurt, anul trecut – Pampers România a lansat campania „Noapte bună, grijilor, bebeluşii noştri dorm” ce constă într-o serie inedită de cântece de leagăn, dezvoltate în colaborare cu DeMoga Music.

Iată, pe primul îl poţi asculta aici; cine ştie, poate face minuni pentru somnul celui pici!

Iar eu vin în sprijinul vostru cu un concurs: lăsaţi-mi într-un comentariu la acest articol o mărturie despre trucurile voastre pentru adormit bebeluşul şi puteţi câştiga unul dintre cele trei premii oferite de Pampers România, constând într-un bax de scutece, un pachet de cearşafuri absorbante şi o veioză tare haioasă pentru camera celui mic – sigur îl va linişti măcar un pic!

veioya buburuza concurs Pampers

Aştept comentariile voastre până luni, 25 decembrie, de Crăciun, ora 15:00, când voi face extragerea celor trei câştigători şi îi voi anunţa pe pagina de Facebook Idrilog. Aşa că nu uita să dai Like paginii, ca să prinzi momentul. Şi să fii la curent cu multe lucruri utile din parenting & lifestyle, desigur!

Premiile vor pleca spre voi după sărbători, ca să-ncepeţi anul liniştiţi, cu somn bun, deci odihniţi!

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

37 Comments

  • Ruxandra
    19 decembrie 2017 at 9:44 am

    Răzvan (5 luni) doarme cel mai bine de când am lipit pătuțul lui de al nostru, mănâncă lăptic de la sân și apoi îl așez la el în pătuț, se întoarce pe burtă și intră în lumea viselor copilărești.

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 10:14 am

      Uaaaa, ce fain!! Să vă ţină tot aşa, cu nopţo liniştite! Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Elena
    19 decembrie 2017 at 10:29 am

    O varianta a faimosului cantec Un elefant se legana si sanul au fost de mare ajutor de la nastere si pana acum (1 an si 4 luni). Pentru somnurile de zi si situatii disperate (eruptii dentare, muci), am apelat la SSC / wrap / sling, de fiecare data fara gres si fara brate amortite si dureri de spate. 🙂

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 10:33 am

      Bravo, te-ai descurcat! Da, sistemele de purtare sunt un mare ajutor, le-am folosit din plin pentru somnul în călătorii, mai ales. Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Silvia Marinescu
    19 decembrie 2017 at 10:30 am

    Maria (12 luni) adoarme doar daca aude sunetul aspiratorului:), eu sper sa scapam cat de curand. Oricat de obosita ar fi pana nu aude ca am “pornit” aspiratorul ( am o aplicatie pe telefon) nu adoarme.

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 10:34 am

      Bine că ai o aplicaţie şi nu trebuie să bagi efectiv aspiratorul de fiecare dată :))) Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Vlad Simona
    19 decembrie 2017 at 10:41 am

    La noi a fost super usor cea mare, a dormit toate noaptea fara treziri de la doua luni, parfum de levantica 🙂 si la bebe doi a fost bine pana pe la 4luni, maxim o trezire in cursul noptii. De la 4luni si un pic nu cred ca am mai avut o noapte macar de 6ore legate…se trezeste, fastaceste, noroc ca l adorm repede cu sanul, dar nah… tot trebuie sa ma ridic sa l iau in brate… si ultima strategie la somnul de seara e sa i cant “nani, nani, puiul mamei”, mai nou nu mai adoarme decat daca îi cant si il tin in brate cateva minute. Si sigur nu e de la vocea mea, dar copilul adoarme instant. Asta e, life with kids is a bitch uneori, dar nu va dura pentru totdeauna si ma bucur inca de momente minunate de bebeluseala ❤️

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 10:45 am

      Aşa e, te dărâmă uneori, dar, per total, te ridică în al nouălea cer 🙂 Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Anca Suman
    19 decembrie 2017 at 11:00 am

    Buna! Bebe de 2 luni si 3 saptamani, cuminte, care face nani destul de bine. Nu stiu daca sunt neaparat trucuri, dar la noi functioneaza:
    • sunetul de uscator de par (cand “se intrece cu somnul”, adica deja e agitata);
    • leganatul pe picioare;
    • alaptatul, adoarme dupa ce mananca, in bratele mele cu fata pe san, simte caldura si mirosul pielii.
    Multumesc de sfaturile de mai sus. 🙏🏻

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 11:03 am

      Cu mare drag! Fiecare etapă de dezvoltare a bebeluşilor poate fi însoţită de probleme ale somnului, aşa că m-am gândit că vor folosi vreunei mămici trucurile mele 🙂 Creştere uşoară şi cât mai multe nopţi liniştite!
      Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Cornelia Petra
    19 decembrie 2017 at 11:05 am

    Tzitzi la noi face minuni, la fel si broscoiul coti – o mica jucarioara din plus , care este nelipsita. Sofia adoarme la san, apoi ușurel ușurel o pun in patutul ei si isi continua somnicul dulce gadilata de ingerasii care o veghează.

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 11:10 am

      Vaaai, este ideal! Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Anca
    19 decembrie 2017 at 11:07 am

    Cesare (3 luni)a dormit in primele 2 luni doar la mine in brate pana cand am realizat ca el defapt adoarme cand Imi simte mirosul asa ca ii las in patut o bluza pe care am purtat-o un pic.Foarte interesante sfaturile despre somn linistit la multe nu m-as fi gandit.Multumesc si sarbatori pline de bucurii❤

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 11:11 am

      Cu mare drag, mă bucur că le-ai găsit interesante şi, sper, utile! Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Daniela
    19 decembrie 2017 at 11:37 am

    La pătuț i-am pus o jucărie care canta melodiile le asculta pana adoarme.Sa simtă ca e cineva lângă el.

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 11:40 am

      Da, şi la noi caruselul a fost mereu un mare succes 🙂 Victor îl foloseşte şi acum, a învăţat să-i dea drumul singur dacă uităm noi 🙂
      Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Raluca
    19 decembrie 2017 at 12:17 pm

    Seara aveam un ritual pentru baietelul meu: baita, masaj si alaptat, pana cand adormea profund. Acum fiind maricel, adoarme dupa ce citim povestea, admira stelutele pe tavanul camerei (avem un elefantel cu proiectie) si uneori ii place sa ii cant „nani, nani puiul mamii” in timp ce el isi trece manutele prin parul meu, iar eu il tin in brate.

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 1:17 pm

      Foarte emoţionant! Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
      • Raluca
        19 decembrie 2017 at 9:17 pm

        Multumesc si eu!

        Reply
  • Nicoleta
    19 decembrie 2017 at 1:15 pm

    Natalia 3 luni adoarme in bratze la tzitzi, o asez apoi in patut avand in loc de paturica o bluza a mea , pufoasa sa simta mirosul meu:))

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 1:18 pm

      Foarte bine gândit 😉
      Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • negrea geanina
    19 decembrie 2017 at 1:57 pm

    adormitul la tzitzi este cel mai eficient la cel de 1 anisor, cel mare de 5 ani vrea sa fie mangaiat pe cap pana adoarme

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 2:01 pm

      Cred, cred, dar odată adormit la sân, doarme neîntors până dimineaţă? Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Aly
    19 decembrie 2017 at 3:00 pm

    Primul lucru pe care l-am facut in timp ce citeam articolul tau a fost sa opresc televizorul…mergea acolo in fundal, fara sonor.
    Noi am reusit sa „master the sleep time” cu ajutorul unei jucarii sub forma unui televizor/acvariu cu sunete si lumini, Baby Einstein Sea Dreams Soother. Daca se trezeste noaptea, ii dau drumul si somn. 🙂
    Totusi mai avem de lucrat la adormitul seara, toata vara adormea la 8 jum-9, acum nu mai adoarme inainte de 11, avem 2 somnuri ziua. Vom incerca si trucurile tale.
    O zi frumoasa! Pupici printisorilor tai!

    Reply
    • Idriceanu
      19 decembrie 2017 at 3:20 pm

      Ce mă bucur că te-am făcut să închizi televizorul!! Ce mă bucur!!!! Să ştii că în rarele momente când îl uit aprins în fundal în timp ce lucrez mă simt mult mai obosită…
      Mulțumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru comentariu! Baftă la concurs!

      Reply
  • Ailoae Larisa
    19 decembrie 2017 at 11:17 pm

    Copilul meu adoarme ușor dacă-i dau la tv Fashion- moda.
    ….Intr-un sfert de oră maxim trece Moș Ene pe la gene 🙂

    Reply
    • Idriceanu
      20 decembrie 2017 at 12:08 am

      Mulțumesc pentru comentariu! Baftă la concurs!

      Reply
  • Șulic Carmen
    20 decembrie 2017 at 12:25 am

    Puiul meu adoarme doar cu mine( lângă mine, pe mine), il mangai usor, după ce papă lăpticul și bineînțeles, cu suzeta in guriță.

    Reply
    • Idriceanu
      20 decembrie 2017 at 7:58 am

      Da, ştiu, acesta este scenariul clasic, dar cât îl ține somnul acesta? Şi, în timpul zilei, te poți ridica de lângă el ca să mai faci una, alta?
      Mulțumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Hortensia Stefan
    20 decembrie 2017 at 8:38 am

    Doi copii, doua obiceiuri.
    Unul adormea in orice condiție, daca-l puneam pe burtă, iar cel de-al doilea este mângâiat, desenat pe spate. La somn ma folosesc de joculete senzuale pentru ca ai mei copii au nevoie de multasss mângâiere.

    Reply
    • Idriceanu
      20 decembrie 2017 at 10:37 am

      Foarte drăguţ! Mulţumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Sorina
    23 decembrie 2017 at 6:02 pm

    Bebe Larisa are 12 zile. Inca lucram la rutina zilnica, nicio zi nu a fost ca cele ce au trecut. Insa cand vine vorba de somnul de noapte… lucrurile se complica putin. De mancat mananca atat lapte matern cat si lapte praf, este o mica flamanzila. Trezirile noaptea pt masa nu dureaza niciodata mai putin de o ora… si nu intelegeam eu de ce toata lumea imi zicea sa dorm..

    Reply
    • Idriceanu
      23 decembrie 2017 at 6:38 pm

      Oooo, dar nici nu-i poți cere program de somn acum 🙂 Abia pe la trei luni o să începi să vezi cum se ordonează lucrurile. Însă tu poți încerca să aranjezi situația din timp, cu ajutorul sfaturilor pe care le-am oferit 🙂 Multă putere îți doresc!
      Mulțumesc pentru comentariu şi baftă la concurs!

      Reply
  • Diana Coman
    7 ianuarie 2018 at 2:29 am

    Din experienta pot zice ca tot citind la sfaturi si alea, trece vremea, creste copilul si deci in sfarsit ii e si stomacul pe masura foamei asa ca doarme neintors in sfarsit. Deci sunt utile toate cele, ce mai.

    Reply
    • Idriceanu
      7 ianuarie 2018 at 6:15 pm

      😂😂 e şi ăsta un fel de a privi lucrurile 😂😂

      Reply
  • Cristea Dana
    23 noiembrie 2018 at 9:24 am

    Am un baietel de 5,5 luni și de la nastere doarme bine doar afara. Acum ca avenit iarna stau tot afara cate doua ore ca el sa se odihneasca. In casa reusesc sa adorm cu mare greu in brate si apoi la maxim 45 de minute se strezeste, cauta san,se agita. Asa adormim si noaptea. Nu poate lega ciclurile de somn prin nicio metoda. Il alaptez exclusiv san

    Reply
    • Idriceanu
      23 noiembrie 2018 at 11:21 am

      E minunat ca doarme afara! Fix ca in tarile nordice. Referitor la continuitatea somnului in casa: ai incercat sa scazi temperatura din camera unde doarme el? Si sa folosesti sac de dormit in loc de paturica/plapuma?

      Reply

Leave a Reply